Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kötelező lesz a takarékoskodás

2021. január 3. | VGF&HKL online |  2256 |

Kötelező lesz a takarékoskodás

Januártól egy jelentős felújításon vagy bővítésen átesett lakóingatlannak be kell érnie évi 76 kWh energiával éves szinten, és olyan fűtési, hűtési rendszerrel kell rendelkeznie, amely alkalmas a helyiségenkénti szabályozásra. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a jogszabály-módosítás, ami nem sokkal az év vége előtt jelent meg a Magyar Közlönyben.

Számos olyan új rendeletet hozott a tavalyi év vége, amely tárgyában az épületenergetikát érinti. Módosult egyebek mellett az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 2006-os jogszabály is. A Magyar Közlönyben december 30-án megjelent változások között az egyik legjelentősebb, hogy „folyamatban lévő új épület létesítése során, illetve meglévő épület jelentős felújítása vagy olyan bővítése esetén, ahol a bővítés mértéke meghaladja a bővítendő épület hasznos alapterületének 100 százalékát”, az épületnek meg kell felelnie az új épületekre előírt energetikai jellemzőknek. Ez azt jelenti, hogy egy lakó- vagy szállás jellegű épület összesített energetikai jellemző követelményértéke négyzetméterenként és évenként nem lehet több 76 kWh-nál. Ebbe a világítási energiaigény nem számolandó bele. Iroda és kereskedelmi épületekben ez az érték 68, oktatási célú épületekben pedig 65 kWh/év/négyzetméter, de itt már mindkét esetben beleszámítva a világítást is. Ha az épületet hűtik is, ugyancsak évenként és négyzetméterenként ez az érték mindhárom típus esetében 10 kWh-val növelhető.

A módosítások szerint az új fűtési és hűtési rendszerekre olyan „önszabályozó készülékeket” kell felszerelni, amelyekkel minden egyes 12 négyzetméternél nagyobb alapterületű helyiségben önállóan szabályozható a hőmérséklet. Meglévő épületek esetében akkor kell beépíteni önszabályozót, amikor a hőtermelőt cserélni kell, ha a hőszállító és a hőleadó rendszer átalakítása nélkül beépíthetők.

Az új szabályok 2021. első napjától élnek, az akkortól megnyitott építési naplóval rendelkező beruházásoknál kell alkalmazni azokat. Eredetileg ez lett volna a határideje a közel nulla energiaigényű épületeknek is, de az erről szóló 2006-os rendeletet szintén módosították. Az új szabályok szerint fél év haladékot kaptak az építkezők, és majd csak 2021. június 30. napja után használatba vétel esetén kell eleget tenni a közel nulla energiaigénynek.

A jogszabályi változásoknak ebben a cikkben csak egy szeletét érinthettük, viszont azok egy sor egyéb előírást is tartalmaznak, a témát mindenképpen folytatjuk lapunk hasábjain.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HűtésSzabályozás

Kapcsolódó