Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Napelemek: brutális roham várható!

Aki október 31-ig beadja a kérelmét, még visszatáplálhat a hálózatra, aki kicsúszik a határidőből, az nem

2022. október 27. | VGF&HKL online |  763 |

Napelemek: brutális roham várható!

Alapesetben a jövő hónaptól kezdve csak olyan háztartási méretű napelemek helyezhetők üzembe a jövőben, amelyek nem táplálnak vissza a közcélú hálózatba. Aki ugyanakkor október végéig beadja az igénylését – erre a szolgáltatók online űrlapjai is alkalmasak –, még megkaphatja az engedélyt a hálózati visszatáplálásra, amely nélkül a családi napelemtelepítések értelmetlenné válnak.

Óriási hullámokat vetetett Gulyás Gergely kancelláriaminiszter két héttel ezelőtti bejelentése, amelynek alapján úgy tűnt, hogy a jövőben a háztartási méretű napelemek mindaddig nem táplálhatnak vissza a hálózatba, amíg azt uniós források terhére nem teszik erre alkalmassá. Ennek nyomán mi is foglalkoztunk a témával, kiemelve, hogy ez nagyon rossz hír egyebek mellett mindazoknak, akik például napelemmel kombinált hőszivattyúra átállva menekülnének a drágává vált gáztüzeléstől. Szakmai szervezetek pedig állították, hogy a teljes elosztói hálózatra nézve egyszerűen nem igaz, hogy képtelen több napelemmel termelt villamos energiát befogadni, bár kétségtelen, hogy vannak olyan transzformátorkörzetek, amelyekben ez a helyzet.

Mivel a részleteket pontosan szabályozó kormányrendelet egyre csak késett, mindenki találgatni volt kénytelen. Nos, a várva várt jogszabály végül október 26-án éjjel jelent meg, és nem hagyott sok időt a gondolkodásra. Kimondta ugyanis, hogy:

1. A  villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007.  (X.  19.) Korm. rendelet 5.  § (4)–(6)  bekezdésében foglalt rendelkezésektől eltérően csak az  a  háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát, az  így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül.

2. A 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra feltáplálhatnak.

3. A közcélú hálózati betáplálást korlátozó műszaki megoldás részletszabályait az elosztói szabályzat tartalmazza.

4. E rendelet alkalmazásában igénybejelentésnek minősül a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett, háztartási méretű kiserőmű létesítésére vagy bővítésére irányuló nyilatkozat.

Tekintettel arra, hogy október 31. munkaszüneti napra esik, gyakorlatilag két munkanapot hagyott a rendeletalkotó az igénybejelentésre. Kis könnyebbséget jelent, hogy  a rendelet szövege szerint „feltáplálhat a  közcélú hálózatra azon 2022. október 31. napját követően tett igénybejelentés alapján megvalósított háztartási méretű kiserőmű is, amelynek üzemeltetője igazolja, hogy igénybejelentésére a szolgáltató érdekkörében felmerült oknál fogva nem került sor”. 

A rendelet további részeiből kiderül, hogy a visszatáplálás tilalma ideiglenes, és a szükséges hálózatfejlesztési beruházások megvalósulása után hatályát veszti. Hogy ez mikor következik be, természetesen nem tudható, az időpontról majd a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata nyomán a  technológiai és ipari miniszter fog dönetni.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

NapelemNapenergia

Kapcsolódó

Napelemes pályázat: több pénzt és garanciákat kérnek a kivitelezők

Napelemes pályázat: több pénzt és garanciákat kérnek a kivitelezők

Ha marad a régi keret, ellehetetlenül a napelemes pályázatok kivitelezése