Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az épületekben keletkező fagykárok megakadályozása fagybiztos kültéri fali kifolyószerelvénnyel

2022. október 20. | támogatott cikk, szponzor: SCHELL |

Az épületekben keletkező fagykárok megakadályozása fagybiztos kültéri fali kifolyószerelvénnyel

A nyári hónapokban számos felhasználó odaadóan gondozza kertjét. Amiről azonban rendszeresen megfeledkeznek, az az, hogy a hideg időszak beállta előtt téliesítsék és víztelenítésék a kültéri fali kifolyószerelvényeket. Az ebből eredő víz okozta károk sok épület-, ház- és kerttulajdonos számára kellemetlen meglepetést okoznak – különösen akkor, ha a költséges felújítási munkálatok az épületet érintik. Egy épületgépész szakember célzott tanácsaira hagyatkozva megelőzhetők a nagyobb károk. Az épületgépész szakemberek ezen felül szakértői tanácsadással jövedelmező többletbevételre tehetnek szert. A Schell POLAR II fagybiztos kültéri fali kifolyószerelvényének használata hatékony módon megakadályozza a vízvezetékek fagy okozta károsodásait. A kifinomult technika alkalmas az új építésű épületekbe és a már meglévő épületekbe utólagosan történő beszerelésre is – és mindez egyszerűen és gyorsan kivitelezhető.

A POLAR II esetében egy intelligens funkció gondoskodik a fagyvédelemről: amint elzáródik a szelep, a teljes kültéri fali kifolyószerelvény magától kiürül egy beépített légbeszívó szelepen keresztül. Így a kültéri csapból még a leghidegebb téli időszakban is gond nélkül lehetséges a vízvétel. A külső hatások, mint például a levelek, a por és a pollenek, sem gátolják a szerelvény teljes kiürítését.

Minőségi termék „Made in Germany“

A POLAR II kültéri fali kifolyószerelvény a német ivóvízrendeletnek megfelelően (így egyaránt megfelel a magyarországi előírásoknak is) krómozott sárgarézből készül a megszokott Schell minőségben. A fali átvezetés matt króm felülete és a falazattal történő érintkezést megakadályozó védőburkolat védelmet nyújtanak a kopás és a korrózió ellen. A beépített légbeszívó szelep a külső fal hátsó harmadában található, mely a bemeneti oldali visszafolyásgátlóval együtt a szerelvény elzárásakor lép működésbe. Ekkor a légbeszívó szelep kinyit és a víz szabadon kifolyhat, mialatt levegő áramlik be. Ennek köszönhetően a kültéri fali kifolyószerelvény a hideg időszak teljes időtartama alatt a fagytól védve van. A szerelvény százszázalékos működésének feltétele azonban, hogy az esetlegesen a szerelvényhez csatlakoztatott tömlő fagyveszély esetén el legyen távolítva.

A POLAR II kiváló minőségű O-gyűrűs tömítése a német „műanyag-ivóvíz” iránymutatás szerint alkalmazható ivóvízhez és tartós, megbízható használatra tervezték. Ha ennek ellenére a szelepülésen található O-gyűrűt egyszer mégis ki kellene cserélni, akkor azt egyszerűen el lehet végezni az orsóegység kihúzásával. A karbantartási ráfordítás minimális, mivel kívülről minden alkatrész könnyen hozzáférhető.

A Schell POLAR II utólag is beszerelhető

A POLAR II fagybiztos kültéri fali kifolyószerelvény vakolat előtti fali szettként is (Schell POLAR II szett) és egy már meglévő külső falba történő utólagos beépítésre alkalmas változatban (Schell POLAR II) is kapható. A DVWG tanúsítvánnyal rendelkező szerelvény csatlakoztatása szerelőkészlettel való beépítés esetén a vízvezeték ½“ menetcsatlakozóján keresztül történik, míg az utólagos beépítés esetén egy integrált 15 mm-es átmérőjű vörösréz cső segítségével. A fokozatmentesen rövidíthető bekötőcső mindkét változat esetében lehetővé teszi a könnyű, milliméterpontos beállítást: beépítés után a fali átvezetést a mellékelt méretsablon alapján a megfelelő hosszúságra kell rövidíteni.

A POLAR II beépítéséhez a szükséges falvastagság legalább 200 milliméter. A POLAR II szett pedig 200 és 500 mm közötti falvastagsághoz alkalmazható. A Schell kültéri fali kifolyószerelvénye ergonomikus „Comfort”-fogantyúval és dugókulcsos felső résszel van felszerelve. A zárható „Secur” fogantyú megakadályozza, hogy harmadik személyek nem kívánt módon hozzáférjenek a vízhez a vízvételi ponton. Így hatékonyan véd a vízpazarlás ellen, és tartozékként rendelhető.

További információkat a www.schell.hu honlapon talál. A POLAR II szett működését és beszerelését nagyon jól szemléltetik a következő videók:

A Schellről röviden

A sauerlandi régióban, Olpe-ban, elhelyezkedő Schell GmbH & Co. KG a szanitertechnika egy nemzetközileg elismert szakértője a szerelvények és az innovatív megoldások terén. A vállalat portfóliója az ivóvíz minőségének megőrzése érdekében a nyilvános és kereskedelmi szaniterhelyiségekben történő felhasználás területén a sarokszelepektől kezdve – ebben piacvezető pozíciót tölt be – az egyes épületek megfelelő vízvételi pontjainál alkalmazott szerelvényeken keresztül egészen az alárendelt digitális megoldásokig terjed.

Az 1932-ben alapított családi vállalkozást ma már a harmadik generáció viszi tovább, melyet Andrea Schell, Andrea Bußmann és Andreas Ueberschär együttesen irányítanak. Mintegy 450 alkalmazottat foglalkoztat és több mint 50 országban van jelen. A többszörösen kitűntetett „Made in Germany” minőségi termékek nagy odafigyeléssel, saját gyártásban készülnek – ez körülbelül évi 15 millió cikket jelent. Mindeközben a fenntarthatóságra is nagy hangsúly kerül: ennek megfelelően a gyártási folyamatok teljes mértékben a két olpei gyárban zajlanak, a termékek erőforrásokat kímélő eljárással előállított anyagok felhasználásával készülnek és hosszú élettartammal rendelkeznek. Alkalmazásuk nagy mértékben hozzájárul az ivóvíz és a felhasználók higiéniájához.

Címkép forrása:  Schell GmbH & Co. KG

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

SchellSzerelvények

Kapcsolódó