Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Decentrális hővisszanyerős szellőztetés – NAGYBAN

2023. május 2. | támogatott cikk, szponzor: Helios |

Decentrális hővisszanyerős szellőztetés – NAGYBAN

Igazi slágertermékek lettek a kis decentrális hővisszanyerős szellőztetők, amelyek külső falakba építve a kisventilátorok egyszerűségével, de már hővisszanyeréssel felvértezve, energiatakarékosan oldják meg a lakások komfortszellőztetését. Jellegükből adódóan teljesítményük korlátozott, ezért nagyobb helyiségekhez kevésbé alkalmazhatók gazdaságosan. Különösen kényes a helyzet, ahol sokan tartózkodnak az adott térben, például tárgyalókban, tantermekben, edzőtermekben, mert itt a légcsereigény magas.

Amennyiben az épület tervezésekor már ismertek a funkciók, a legjobb központi légkezelővel szellőztetni, de gyakran ezek a helyek utólag alakulnak ki, vagy felújítás során kerül szóba a szellőztetés.

Erre az esetre használhatók a decentrális hővisszanyerős szellőztetők, amelyek légcsatornák nélkül képesek nagyobb légmennyiségű szellőztetésre, a komfort megtartása mellett. Az elosztást tulajdonképpen a mennyezt végzi, a Coanda-effektus miatt a mennyezet alá befújt levegő 4-6 méteren keresztül is „feltapad”, azaz kevésbé keveredik a helyiség levegőjével. Ezzel nem szükséges elszívó és befúvó légcsatornát kiépíteni, ami nagy előnye ezeknek a berendezéseknek.

Címkép: Megfelelő légelosztás a Coanda-effektust kihasználva

Mivel a készülékek a szellőztetett térbe kerülnek telepítésre, nagyon fontos az általuk kibocsátott zaj kordában tartása. A készülék zaját csökkenteni lehetséges, hangcsillapítással, azaz alaposan körbe kell burkolni a gépet, de a beszívó és kifúvó nyílásoknál is további hangcsillapítás szükséges. A másik lehetőség, hogy túlméretezzük a berendezést és alacsonyabb teljesítményen üzemeltetve kapunk csendes működést. Ez utóbbi azzal a nyilvánvaló előnnyel jár, hogy lesz a gépnek még „tartaléka”, azaz, ha nincs szükség a csendes üzemre, egy intenzívebb szellőztetésre is képes. Például tantermi alkalmazás esetén az órák alatt lehet csendes üzem, szünetben pedig egy intenzívebb gyors átszellőztetés. Ez azt jelenti, hogy ugyan kompakt gépekről beszélünk, de számíthatunk arra, hogy a szokásosnál jóval nagyobb egységeket kapunk. A jelentős súly miatt a mennyezet alá szereléskor akár félkonzolos megoldás is választható.

Az energiahatékonyságot a rekuperációs kereszt-ellenáramú lemezes hőcserélő 90% feletti hatásfoka és az alkalmazott EC meghajtású ventilátorok szavatolják. Amennyiben további megtakarítást szeretnénk elérni, a levegő minőségének érzékelésével még jobban közelíthetjük a szellőztetett levegő mennyiségét a tényleges légcsere igényhez. A magas létszámú helyiségek esetében a CO2-tartalom mérése a legjobb módja a levegő elhasználódás érzékelésének.

Helios KWL Yoga Style

Az épületgépészet legnagyobb hazai seregszemléje, a HUNGAROTHERM, mely kétévente kerül megrendezésre a CONSTRUMA kiállítással egyidőben. Minden évben (Hungarotherm kiállítás esetében minden második évben) rangos szakmai zsűri ítéli oda az újdonságaikkal, innovációikkal pályázó cégek közül a legkiválóbbaknak a Hungarotherm Díjat.

A 2023-as CONSTRUMA-HUNGAROTHERM szakkiállításon Hungarotherm Díjat kapott a Helios ventilátorok – Kamleithner Budapest Kft. nagyteljesítményű decentrális hővisszanyerős szellőztető berendezése, a Helios KWL Yoga Style 400.

A termék, azoknál a nagyobb létszámú helyiségeknél (pl.: óvodák, osztálytermek, irodák, fitnesztermek), ahol a levegő nagyon hamar elérheti az egészséges határ feletti szennyezőanyag koncentrációt, sürgősen szükség van olyan megoldásokra, amelyek magas hatékonysággal és energiatakarékosan biztosítják a megfelelő belső levegő minőséget. Számos más előnye mellett, erre kínál megoldást a KWL Yoga Style 400 nagyméretű decentrális szellőztető berendezés.

Kamleithner Budapest Kft. – A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete
www.helios.hu
Tel.: +36 (1) 425 3288

Kovács István
műszaki vezető
okleveles gépészmérnök

 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Heliosszellőztetés

Kapcsolódó