Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mint aki stoptáblánál vált hatosba

2023. május 10. | VGF&HKL online |  1043 |

Mint aki stoptáblánál vált hatosba

„Szellőzőnyílások eltakarása életveszélyes!” – ez állt azon a táblán, amellyel a lakók éppen fürdőszobájuk szellőzőnyílását takarták el. A dologra úgy derült fény, hogy a lakók szén-monoxid jelenlétének gyanúja miatt hívták a tűzoltókat, akik persze ki is mutatták a színtelen, szagtalan, ámde halálos gáz jelenlétét a társasházi lakás levegőjében.

A nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő berendezések levegőutánpótlását mindig biztosítani kell, különben életveszélyes légállapotok alakulnak ki. Az emberek többsége ezt anélkül is tudja, hogy tábla figyelmeztetné rá, mások akkor sem, ha magával a szellőzőnyílások eltakarásának tilalmára figyelmeztető táblával torlaszolják el magát a szellőzőnyílást.

Azt gondolhatnánk, hogy ilyen nincs, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-bejegyzése szerint azonban mégis van. Mint írják, az általunk is használt nyitókép egy társasházi lakás fürdőszobájában készült. „A lakók szén-monoxid jelenlétére gyanakodtak, ezért hívták a tűzoltókat. A tűzoltók ki is mutatták a mérgező gázt, de valami mást is észrevettek. »Szellőzőnyílások eltakarása életveszélyes!« – olvasták a táblán, amellyel éppen egy szellőzőnyílást takartak el.

A szakemberek össze is foglalták, mit tanulhatunk az esetből.

  1. Ha eltakarod az ilyen nyílásokat a fürdőszobában, odabent pedig egy nyílt lánggal működő gázkészülék (vízmelegítő) működik, akkor azzal tényleg veszélybe sodrod magad.
  2. Az elszennyeződött átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe a szén-monoxidból.
  3. Ha ilyen készüléked van, annak folyamatosan biztosítani kell a levegőt, nem elég csak szellőztetni, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba, de letakarni nem szabad.
  4. Ellenőriztesd évente a készüléket egy szakemberrel!

Érdemes megfogadni a tanácsaikat!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

COCO-érzékelő

Kapcsolódó