Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kijött a határozat a szakoktatók béremeléséről

2024. január 24. | VGF&HKL online |  757 |

Kijött a határozat a szakoktatók béremeléséről

581 650 forint – január elsejétől legalább ennyi munkabért kell kapniuk a szakképzésben dolgozó oktatóknak havonta. Az erről szóló határozat január 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A szaktárca államtitkárának közlése szerint a döntés mintegy 24 ezer oktatót érint. A fenti összeg bruttóban értendő; ha valaki semmilyen kedvezményre nem jogosult, ebből 386 797 forintot tehet ténylegesen zsebre.

„A Kormány egyetért azzal, hogy a szakképzésben olyan bérfejlesztést kell megvalósítani, amely a szakképző intézménynek a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Szkt.) 40. § (1) bekezdés c) pontja szerinti oktatója (a továbbiakban: oktató) tekintetében biztosítja a szakképzési béreknek a gazdaság azonos ágazataiban alkalmazott átlagkeresethez, továbbá a  köznevelés rendszerében bevezetésre került illetményekhez való igazítását, továbbá a mindenkori pedagógus-béremeléssel azonos mértékű emelését” – így kezdődik az a kormányhatározat, amely a szakoktatók fizetésemeléséről rendelkezik. Magyarán ez azt jelenti, hogy a szakiskolákban, szakközépiskolákban dolgozó szakoktatók , hasonlóan a pedagógusokhoz, 32,2 százalékos béremelésre számíthatnak. A határozat szerint 2024. január elsejétől minden oktató havi bérének el kell érnie az 581 680 forintot.

A béremelés kapcsán az állami televízió reggeli híradója megszólította Hankó Balázst, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárát. Ő azt mondta, a határozat mintegy 24 ezer szakoktatót érint. Elmondása szerint a pályakezdő oktatók átlagos bére 582-620 ezer forint lesz, „a derékhadnak 670-720 ezer forint, a régebb óta oktató, tapasztalt pedagógusoknak pedig akár a 800 ezer forintot is elérheti a fizetése.”

Kiszámoltuk, hogy a legalább 581 650 forintos fizetés mennyi hazavihető pénzt jelent abban az esetben, ha semmilyen adókedvezménnyel nem rendelkezik, akit megillet. Nos, az adók, járulékok és hozzájárulások levonása után ebből 386 797 forint nettó bér marad.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

jövedelemoktatás

Kapcsolódó