Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Otthonfelújítás: A kéményekre hívja fel a figyelmet az ipartestület

2024. július 4. | VGF&HKL online |  706 |

Otthonfelújítás: A kéményekre hívja fel a figyelmet az ipartestület

A kémények, égéstermék-elvezetők érintettsége esetén kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó bevonása kötelező! – ezt a figyelmeztetést tette közzé a Budapesti Kéményseprő Ipartestület elnöksége az otthonfelújítási program kapcsán. Felhívásuk azoknak szól, akik kondenzációs kazánra váltanának a pályázat segítségével.

Jelentős döccenőkkel és jónéhány furcsasággal – ezekről itt és itt írtunk részletesen –, de július elsején csak elindult a program lényegi szakasza, azaz a hiteligények benyújtása. Mint arról korábban már többször beszámoltunk, a 108 milliárd forintos keretösszegű pályázat révén körülbelül 20 000, 1990. előtt épült családi ház tulajdonosa kaphat vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel formájában legfeljebb hatmillió forintot (egymillió forint önerő mellett) energetikai korszerűsítésre. A támogatható tevékenységek közé tartozik az utólagos hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a melegvíztermelő rendszer korszerűsítése és kondenzációs gázkazán rendszerbe állítása a hozzá tartozó füstgázelvezetőt is ideértve.

Ezzel kapcsolatban a Budapesti Kéményseprő Ipartestület arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy amennyiben a pályázat érinti a kéményeket, égéstermék-elvezetőket, tüzelőberendezéseket, úgy mindenképpen szükséges betartani a vonatkozó kéményseprő-ipari jogszabályokban foglaltakat.

Így kiemelten fontos, hogy a beruházás előtt úgynevezett előzetes kéményseprő-ipari műszaki vizsgálatot kell megrendelni a meglévő állapot dokumentálása érdekében. Ezt célszerű az energetikai tanúsítást megelőzően elvégeztetni, és a benyújtandó dokumentációkban szerepeltetni. Továbbá az új, felújított, átalakított, javított égéstermék-elvezető, kémény tekintetében kéményseprő-ipari műszaki vizsgálatot is kell végeztetni annak használatra való alkalmasságának igazolása céljából (lásd: 21/2016 BM rendelet 7 §).

Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy a hatályos jogszabályok alapján a kémények, égéstermék-elvezetők felmerülő átalakítása, felújítása esetén a kivitelezést követően, de még a használatbavételt megelőzően a járatok használatra való alkalmasságának megítélése érdekében műszaki vizsgálat megrendelése szükséges a kéményseprő ipari tevékenységet ellátótól. A kéményfelújítási/átalakítási technológia vagy technológiák alkalmazása, az összekötő elemek, tüzelőberendezések cseréje kizárólag szakirányú tervező és szakkivitelező bevonásával hajtható végre.

A használatra alkalmas minősítés hiányában és/vagy kéményseprőipari nyilatkozat nélkül üzemeltetett égéstermék-elvezető/kémény a 99/2016 kormányrendelet értelmében közvetlen élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető esetnek tekintendő. és a jogszabályok a használat azonnali tilalmát írják elő.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

kéménykéményseprő

Kapcsolódó