Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Egészségre veszélyes a Vidi-stadion vize

| |  1337 |

Egészségre veszélyes a Vidi-stadion vize

Palackos vizet isznak a Mol Vidi labdarúgói, mert a sóstói stadion csapvize baktériummal szennyezett. Még nem tudni, hogy e konkrét esetben miként került kórokozó a hálózatba, lapunk korábban azonban többször is írt arról, általában hogyan kerülhető el a fertőzés.

Az egészségre veszélyes, az antibiotikumoknak is nagymértékben ellenálló baktérium jelenlétét mutatták ki a székesfehérvári futballstadionban – adta hírül a Napi.hu. Arról, miként telepedhetett meg a tavaly átadott, 14 milliárd forintba kerülő sportlétesítmény vízhálózatában az elsősorban a tüdőt, de a vért, a bőrt, a csontokat, a füleket, a húgyutakat és a szívbillentyűket is megtámadni képes pseudomonas aeruginosa, egyelőre csak találgatások láttak napvilágot. Elképzelhető, hogy a nagy esőzések nyomán kommunális szennyvíz került a vízellátó rendszerbe, de az is lehet, hogy a közeli Sós-tóból juthatott be valamyilyen korhadó szerves anyag.

A Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. az internetes lapnak elismerte, hogy valóban gond van a csapvízzel a Mol Vidi arénájában. „A szokásos rutinellenőrzéskor derült ki, hogy a létesítmény ivóvíz-hálózatának egy részében egy baktérium, a pseudomonas aeruginosa jelenlétét mutatták ki a mérések. Üzemeltetőként – a hatóságokkal egyeztetve – a létesítmény folyamatos üzemelése mellett a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtettük – áll a közleményükben.

Lapunk korábban számos alkalommal foglalkozott a HMV- és ivóvízhálózatokban esetlegesen megtelepedő bakétriumok elleni védekezés lehetőségeivel. Ebben a cikkünkben például azt jártuk körbe, mit tehet a gépésztervező és az üzemeltető a legionellafertőzés baktérum elkerülése érdekében. Itt pedig azt foglaltuk össze, hogyan kell kialakítani és méretezni a hálózatot, hogy elkerüljük a pangást, ami ideális közeget teremt a baktériumok megjelenésének.

AntibiotikumEgészségVízellátásVízkezelés

Kapcsolódó