Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázra pedig szükség lesz!

| |  780 |

Gázra pedig szükség lesz!

Gáztárolás szempontjából az idei és a 2020-as év rendhagyónak mondható, hatalmas mennyiséget raktároztunk be. A legnagyobb kérdés, hogy mekkora tárolókapacitásra van szüksége Európának ahhoz, hogy biztonságos legyen a kontinensen a gázellátás. Sokan mondják, hogy nem lesz szükség gázra a jövőben. Ez nem egészen így van.

Az elkövetkező néhány esztendő a dekarbonizáció fényében fog telni, amely számtalan kérdés elé állítja majd a szakembereket. A jelenlegi gázinfrastruktúrára hosszú távon szükség van, több okból is. Az egyik, hogy a jelenlegi állapotok szerint a gázipar költséghatékony módon tudja biztosítani az energiarendszer kiegyensúlyozását. Amennyiben a megújulók szerepe növekszik, a kiegyensúlyozás szerepe is nőni fog, ezzel együtt a gáztárolás szerepe is nőni fog.

Ha az európai gáztárolás 10 százaléka eltűnne egyik napról a másikra, akkor a megnövekedett, alternatív termelőegységek által generált plusz költség meghaladná az évenként 1 milliárd eurót. Ez nem tűnik nagydolognak. Ha azonban a 20-30 százaléka tűnne el a gáztárolóknak egyik napról a másikra, abban az esetben ez a folyamat a villamosenergia fogyasztók kieséséhez vezetne elsősorban a csúcsfogyasztási napokon. Ennek elkerüléséhez már komoly beruházásokra lenne szükség, kb. 55 milliárd euróba kerülne az eszközállomány, és 8 milliárd euró/év lenne a költség. Ennek fényében tehát a gáz tárolására óriási szükség van, hogy a rendszeregyensúly fennmaradjon.

Ha a jelent tekintjük, egyértelműen szükség van a földgázra, az európai tárolók majd mindegyikében jelenleg 100 százalékos a töltöttség, Magyarországon 102 százalék a telítettség! Ha nem a biztonságot tekintjük, kereskedelmi szempontból is megéri a gáztárolás. A gáz betárolása márciusban indult idén, a csúcs júniusban volt, és szeptemberben már több magyar tároló is 100 százalékosan telített volt, szeptember 30-ig értük el a z országos 100 százalékot, innentől kezdődött meg a túltöltés.

Az idei év tárolás szempontjából rekordévnek számított, meg kell említeni a Kardoskúti tárolót, ahol üres, 0,5 százalékos állapotról érték el a 100 százalékot. Számokban a besajtolási készlet 4 milliárd 500 millió köbméter, naponta 32 millió köbmétert sajtoltak be a tárolókba. A télre tehát felkészültünk.

Földgáz

Kapcsolódó