Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kazán és kazán között…

| |  2577 |

Kazán és kazán között…

Manapság egy gázszerelő már jóval több szerszámot, alkatrészt kell magával vigyen a szervizautójában. Rengeteg típusú és üzemmódú kazánnal találkoznak a szakemberek. Az elmúlt húsz-harminc esztendő robbanásszerű változásokat hozott a technológiában. Nézzük át, mi is történt.

Kezdetben vala a robusztus álló

Ami húsz, harminc évvel ezelőtt a technika csúcsának számított, az ma már muzeális darab. A régi, szabályozatlan, egyfokozatú gázkazánokat valamikor még úgy tervezték – biztos, ami biztos alapon -, hogy jóval nagyobb teljesítményűek legyenek, mint maga a fűtési hálózat. A tapasztalatok szerint nem volt ritka a 30-40 százalékos túlbiztosítás sem, hiszen akkoriban kevésbé számítottak az energiaárak, és a jóval nagyobb kazán sem került lényegesen többe, mint a pontosan megfelelő. Ezért ezek a berendezések rendkívül pazarlóak voltak, jó, ha éves szinten 60 százalékos hatásfokkal működtek, de működnek, egyes esetben mind a mai napig. Az elavult berendezések cseréje, a korszerűsítés nem egyszerű, nem olcsó feladat, néha még a kazánház – kialakításából adódóan – is megközelíthetetlen, az új berendezést pedig csak jelentős építészeti változtatásokkal lehet telepíteni.

A nyolcvanas évektől, elsősorban a panelházaknál terjedtek el a tetőtéri beépítésű kazánok. Ezek valamivel korszerűbbek voltak ugyan, és a födémszerkezet terhelhetősége miatt kisebb kialakításúak is, de méretük így is elfoglalta az egész tetőteret. A modern kazánok beépítésében is mutatkozik ez az irány, a tetőtérbe a készülék könnyen telepíthető, így a régi kazánok kiváltása jelentős hely felszabadulásával is jár, ráadásul így a kéményt sem kell teljes egészében a kazán követelményeinek megfelelően felújítani, ezzel jelentős megtakarítás érhető el. Vezérlés- és szabályozástechnikai szempontból a legjelentősebb a változás. A ki-be kapcsolós, azaz kétpont-szabályozású gázkazánok mellett a korszerűbb kazánok már hárompont-szabályozásúak, a két funkción túl kis- és nagyláng használatával üzemelnek. A legkorszerűbbek pedig modulációsak, azaz folyamatosan szabályozhatók, a kis- és a nagyláng közötti átmenet fokozatmentes, ilyenek a kondenzációs kazánok is. A kifinomult eszközök nagyobb hibalehetőséggel is üzemelnek, éppen ezért gyakrabban kell őket felülvizsgálni, sűrűbben hibásodnak meg, javításuk nehézkesebb.

Mintha kicserélték volna

Az elmúlt évtizedekben jelentős átalakulás figyelhető meg a kazánok működési, szerkezeti szempontjából is. A hőcserélők, a gázszelepek, a szivattyúk, a műszaki felépítés, az elektronika szinte teljesen kicserélődött. Ha csak egy egyszerű C vagy C2 jelűhöz hasonlítjuk – mert ezek voltak Magyarországon a legelterjedtebbek –, szembetűnik a változás. Elsősorban a kondenzációs kazánok megjelenése számít nagy áttörésnek, műszaki és energiatakarékossági szempontból mindenképpen ilyen berendezéseket érdemes vásárolni. Ezeknél a készülékeknél a hatásfok már 100% feletti. A régi készülékekkel maximum 92%-os hatásfokot lehetett elérni teljes hőterheléssel, de ahogy csökkent a kazán terhelése, úgy romlott a hatásfoka is. Ugyan a kondenzációs is harminc éves technológia, mert Hollandiában az 1980-as években kezdték el használni először. A kondenzációs kazánok beépítésekor a fűtési rendszer speciális kialakítást is igényel, mert a fűtővíz hőmérséklete még a legnagyobb téli hidegben sem lehet a kondenzációs hőmérsékletnél magasabb, ami 60 °C alatt van, így a legjobb az, ha a fűtési rendszert maximum 50 °C előremenő hőmérsékletre tervezik. A régi rendszereket még a 90/70 °C-os fűtési szabvány szerint tervezték, és ha erre a beállításra építenek kondenzációs kazánt, akkor a készülék nem fog jó hatásfokkal üzemelni, sőt a kondenzáció elmaradása miatt még a kívánt teljesítményt sem fogja leadni. Ezért sok esetben egy korszerű kazán cseréje magával vonhatja az egész fűtésrendszer cseréjét is.

Vezérlés az első

A turbós és a nyílt égésterű készülékek felépítményben annyit nem változtak. Ezekben a rendszerekben a hatásfoknövelés végett teljesen más elektronika került beépítésre, változott a kazántest, illetve az égőket is lecserélték. A korszerű vezérlő, szabályozó elektronika például képes az időjáráshoz igazítani a működést, valamint távvezérlő egység csatlakoztatásával akár okostelefonról is irányítható a készülék. A prémium kategóriába tartozó készülékek már az ún. helyiséghőmérséklet-szabályozást alkalmazzák. Ez a vezérlési típus a hőigény felléptekor ugyanúgy bekapcsolja a kazánt, viszont a helyiséghőmérséklet változásával folyamatos feszültségváltozás segítségével „modulációra”, teljesítményszabályozásra készteti a készüléket. Ez egy folyamatosabb készüléküzemet tesz lehetővé, ezáltal egy takarékosabb gázszámla állhat elő, hiszen a gyakori ki-bekapcsolgatás helyett a hagyományos tüzelésű készülékeknél 40-100% közötti teljesítményszabályozást tesz lehetővé.

A fali kazánok manapság kivétel nélkül elektromos gyújtást alkalmaznak. A hőigény meglétekor a gyújtó elektródán szikra keletkezik, amely a levegő-gáz keverékét begyújtja. Az elektromos gyújtású készülékeknél a lángőrzés már nem termoelektromos, hanem ionizációs áram érzékelésével működik. A vezérlő elektronika figyeli az ionizációs áramkör meglétét, amely működés közben a lángba benyúló ionizációs elektróda révén záródik. A modern fali gázkazánok az előbb felsoroltakon kívül még rengeteg egyéb kényelmi, biztonsági és szervizfunkciót tudnak.

Élettartam

A mai készülékeket már a fogyasztói társadalom igényeinek megfelelően nem ötven évre készítik, mint az elődeiket. A műszaki ismeret, a technológia meglenne ahhoz, hogy profi és tartós készülékeket állítsanak elő a gyártók. Ennek ellenére általában 15, maximum 20 évig üzemképesek a jobb minőségű prémium készülékek is, de minden esetben az ár/érték arány számít az élettartam megállapításához. Hozzá kell tenni azt, hogy a fűtési rendszerek is jelentős mértékben változtak. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a régebbi kazánok milyen fűtési rendszerekre voltak bekötve, akkor láthatjuk, hogy ezeknek nagy vízterű, nagy vízigényű berendezéseik voltak, éppen ezért nem, vagy csak nagyon ritkán fordultak elő szennyeződési, koszosodási problémák. A mai készülékek elsősorban ezek miatt a fűtésrendszerbeli szennyeződések miatt annyira eltömődnek, hogy nem lehet, vagy nem érdemes őket kitisztítani. Különösen a kondenzációs kazánoknál jelent ez problémát, ahol lemezeket húztak be a készülék csőkígyójába, amely a hőátadást elősegíti, de ez által megnövekedett az a felület, ahová a kosz kirakódhat. A régi kazánokat fel lehetett szerelni vascsöves rendszerre, öntöttvas radiátorokkal is. Egy modern cirkó egy ilyen rendszeren egy-két hónap elteltével zajossá válik, később megakad a cirkuláció, és tönkremegy a berendezés. Sokszor meg lehetne javítani egy-egy alkatrész miatt tönkrement kazánt, de olyan drágán adják a kereskedők az alkatrészeket – magyar gyártó már alig van –, hogy nem érdemes a javításba befektetni. Jobban megéri új készüléket vásárolni.

Ráadásul megszigorodtak a készülékcserére vonatkozó előírások, az egyszerűsített gázkészülékcserét szinte lehetetlen végigvinni. Ha egy kéményes készüléket le szeretnénk cseréltetni, azt meg kell terveztetni, be kell minőségileg vizsgáltatni; egy átlagárú készülék esetében is 450-500 ezer forint lesz az ára. Ráadásul a kéményseprők is szigorítottak, nem lehet már annyit trükközni, mint előtte. Az új vonalkódos matrica lehetetlenné teszi az átcímkézést, ráadásul a büntetési tétel is emelkedett. A megrendelők ezt kevésbé képesek kifizetni, ezért inkább javíttatnak. Viszont nem egy esetben a javítási költség is 100 ezer forint felett van, ha egy fődarabot ki kell cserélni a kazánban. A tisztességtelen ebben az, hogy egy új készülék ára is 160 ezer forint körül mozog minden berendezésével együtt ugyanannál a gyártónál. A szervizesek szerint az alkatrészek azért kerülnek ennyire sokba, hogy jobban menjen a kazánok eladása, ne javíttassanak.

A munka frontján

Ha húsz esztendővel ezelőtt egy szervizes kiment a kazánhoz, jóval kevesebb szerszámot kellett a csomagtartójában magával vinnie. Egyszerűbb, mechanikus berendezéssel szerelt készülékek voltak forgalomban. Ma már egy gázszerelő kicsit villanyszerelő is a maga módján. A szerszámos láda elengedhetetlen kelléke a digitális multiméter, feszültség- és árammérő. De a laptop is hozzá tartozik a szerelő kötelező felszereléséhez. A vízméréshez szükséges eszközök is elengedhetetlenek, hiszen egy fűtési rendszernek meg kell tudni mérni a PH-ját, kémhatását, sótartalmát, keménységét. Ilyenek régen nem voltak. A berendezést alaposan meg kell vizsgálni, ahol kell méréseknek kell alávetni, alapszabály az, hogy mindig kívülről haladunk befelé. Kezdetben a legegyszerűbb hibát kell feltételezni, és fokozatosan kell haladni a durvább meghibásodások vizsgálatának irányába. Meg kell mérni a kazánok légfelesleg tényezőjét, hatásfokát, legutoljára pedig a vezérlési és elektromos berendezéseket vizsgálják át.

A szervizes kollégának át kell látnia a készülék teljes működését. Kazánok esetén kevésbé léteznek utángyártott alkatrészek. Az autóiparban működik ez a megoldás, mert ott több gyártó van, aki csak és kimondottan az alkatrészekkel foglalkozik. A gázos szakmában elsősorban magyar készülékekhez léteznek „maszek” megoldások. Külföldi berendezésekhez vannak magyar cégek, akik árulnak olyan alkatrészeket, amely a gyárban készült ugyan, de nincs rajtuk gyári csomagolás, így olcsóbb az áruk.

Fűtési rendszerKarbantartásKazán

Kapcsolódó