VGF&HKL szaklap

Felfutás előtt áll a hazai hőszivattyúpiac

| |  920 | |

Felfutás előtt áll a hazai hőszivattyúpiac

A klímaváltozás elleni küzdelem, a technológiai váltás fontos eszköze lehet a hőszivattyú. Idehaza még nem elterjedt ez a fajta fűtési és hűtési technológia, de most jön el a növekedés időszaka – hangzott el egyebek mellett azon a konferencián, amelyet a Magyar Hőszivattyú Szövetség (Mahösz) és lapunk kiadója, a MEDIA12 szervezett.

Az Európai Unió és benne Magyarország szigorú vállalásokat tett azért, hogy 2050-ben a közösség karbonsemleges legyen, vagyis a környezetvédelem, a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében addigra ne terheljük szén-dioxid-kibocsátással a légkört. A dekarbonizáció egyik „főszereplője” a hőszivattyú lehet, hiszen egységnyi villamos energiából több egységnyi, akár ötször-hétszer annyi hőenergiát képes előállítani azáltal, hogy megcsapolja, kiszivattyúzza a környezet hőjét, ezt a mindig rendelkezésre álló, ingyenes energiát.

A Mahösz és a MEDIA12 kiadó szervezésében február 12-én Budapesten tartottak konferenciát a témában, neves hazai és külföldi előadókkal. Kaderják Péter, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkára előadásában a kormány által nemrégiben elfogadott klíma- és energiastratégia bemutatása után, kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hőszivattyúnak komoly szerepe lehet a környezetbarát technológiákra való átváltásban. hozzátette: ez ügyben várják a szakmai szervezetek javaslatait.

Thomas Nowak, az Európai Hőszivattyús Szövetség (EHPA) főtitkára előadásában azt emelte ki, hogy Európa egyéb országaihoz – példádul a skandináv államokhoz – képest Magyarország még csak ismerkedik a hőszivattyúval. Ez viszont azt vetíti előre, hogy hatalmas piacot jelentünk, hiszen a tendencia már megállíthatatlan, ugrásszerűen fog nőni Magyarországon az eladott és telepített hőszivattyúk darabszáma az előttünk álló években.

A konferencián mintegy kétszázan vettek részt a hőszivattyús szakma, a beruházók, az építkezést fontolgatók, a sajtó és az egyszerű érdeklődők köréből.

HőszivattyúKörnyezetvédelem

Kapcsolódó

Nyilvános a klíma- és energiastratégia

Nyilvános a klíma- és energiastratégia

A kormány az atomenergiára és a megújuló források felfutására alapozza a dekarbonizációt