Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kazánból lélegeztetőgép

2020. április 22. | Erdősi Csaba |  3273 |

Kazánból lélegeztetőgép

Lélegeztetőgépek készítésére állította át egyik gyártósorát a tüzelőberendezésiről Magyarországon is ismert német Viessmann cég. Az ötlet, hogy megfelelő szoftveres háttérrel kazán- és hőszivattyú-alkatrészekből életmentő készülék is építhető, a társaság alkalmazottaitól származik. A cég napi 600 lélegeztetőgépet képes gyártani ideiglenes tábori kórházakban, csarnokokban felállított koronavírus- központokban elhelyezett betegek számára.

Hétfő óta lélegeztetőgépeket állítanak össze a Viessmann allendorfi (Hessen tartomány) üzemének egyik gyártósorán. Ehhez kizárólag olyan alkatrészeket használnak fel, amelyekkel a fali gázkészülékeiket, illetve a hőszivattyúikat is szerelik. Az elkészült berendezés ennek megfelelően első ránézésre valóban kazánra hasonlít, de képes mindarra, amire a lélegeztetőgépek. Vagyis biztosítja a szükséges nyomást, igazodik a beteg légzési ritmusához, és pontos oxigénarány-beállítást tesz lehetővé. Egy külső oxigénpalackhoz csatlakoztatva képes kórházi infrastruktúrától függetlenül működni, vagyis oda szállítható, ahol éppen szükség van rá.

Szenzoros próbabábun tesztelték és finomították a berendezés működést

A társaság természetesen nem váltott profilt, fejlesztésükkel a koronavírus-fertőzésben súlyosan megbetegedett emberek számára kívánnak segítséget nyújtani. – Tisztában vagyunk vele, milyen felelősséggel tartozunk a társadalom felé a jelenlegi válságos időkben – nyilatkozta ezzel kapcsolatban az 12 300 főt foglalkoztató családi vállalkozás vezérigazgatója, Max Viessmann Junior.

Maga az ötlet, hogy a meglévő technológiára alapozva lélegeztetőgépeket is lehetne gyártani, a társaság alkalmazottaitól származik. A lélegeztetőgép megtervezése, elkészítése és működésének finomhangolása azonban már igazi kibővített csapatmunka volt, részt vettek benne gyakorló kórházi orvosok, az aacheni egyetem orvosi karának oktatói és külsős mérnökök is. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a szenzoros próbabábun kipróbált, folyamatosan fejlesztett prototípus gyorsított eljárásban kaphassa meg a felhasználási engedélyt. A Viessmann ugyanakkor hangsúlyozza, hogy berendezéseiket csak akkor szabad használni, ha a szabad kórházi lélegeztetőgépek már elfogytak. Vagyis a kazángyártó cég innovációja elsősorban az ideiglenesen felhúzott járványkórházakba vagy csarnokokba fektetett betegek gyógyulását segítheti, nem a kórházi berendezéseket akarják kiváltani vele. A készüléket egyfajta „tábori” megoldásnak szánják, amely rendkívüli helyzetben, a hagyományos kapacitások kimerülése után vethető be.

A vállalat műszaki képzési központjában felállítottak egy gépsort maszkok gyártására is az egészségügyi ágazat számára. A hallgatók hetente akár 10 000 maszkot is készíthetnek itt. Egyébként nem a Viessmann az egyetlen tüzeléstechnikai gyár, amely maszkok készítésébe fogott, korábban a Baxi is megtette ezt, és Magyarországon is készült már egedélyezésre váró, kifejezetten koronavírus-specikfikus, mobil lélegztetőgép.

Ha valaki szeretné látni, hogyan néznek ki, hogyan készülnek és miként működnek ezek a berendezések, tekintse meg a Hessenschau rövid riportfilmjét. Németül tudók előnyben!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

GyártóKazánKoronavírus

Kapcsolódó