Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázipar: frissítették a szakági műszaki előírásokat

| |  2405 | |

Gázipar: frissítették a szakági műszaki előírásokat

Idén áprilisban tették közzé a Gázipari Szakági Műszaki Előírásokat, majd ennek szövegén három helyen kisebb módosításokat hajtottak végre a Gázipari Műszaki Szakbizottsághoz azóta beérkezett észrevételek, javaslatok alapján. Bevezették a légterhelés fogalmát, tisztázták a vízvezetéktől való védőtávolság mértékét, és pontosították a gázfogyasztó készülékek levegőellátására vonatkozó előírásokat. Az új, SZME-G 2020.06.12-es megjelölést viselő változatot előfizetőink megtalálhatják a GMBSZ 2020 című e-bookunk frissített verziójában.

Idén áprilisban egyetlen átfogó kiadványba szerkesztettük mindazt, amit a gázipar új szabályozásáról, a megváltozott műszaki és biztonsági előírásokról tudni lehet. A kiadvány Blazsovszky László átfogó magyarázó cikke mellett tartalmazza a Magyar Közlöny 2020. évi 6. számában megjelent három új műszaki-biztonsági rendeletet, illetve a lényegi munkavégzést meghatározó szakági műszaki biztonsági előírásokat. Utóbbi módosult június 12-én, ezért kiadványunkat is frissítettük, amit előfizetőink ingyen tölthetnek le.

Töltse le a frissített GMBSZ 2020 e-bookot!

Előfizetőink ingyenesen letölthetik a frissített GMBSZ 2020 e-bookot. Ha Ön regisztrált előfizetőnk, a letöltéshez lépjen be e-mail-címével és jelszavával! Ha szükséges, technikai segítséget a netadmin@vgf.hu e-mail címen kérhet.

Ha Ön még nem előfizetőnk, javasoljuk, válasszon kedvező előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

A GMBSZ 2020 e-bookot új előfizetőink is ajándékba kapják!

Mik a változások?

Erről Gyárfás Attila, a Gázipari Műszaki Szakbizottság tagja adott lapunknak felvilágosítást. Mint mondta, összesen három pontban módosították az előírások szövegét.

Először is bővült a fogalommeghatározások listája (Szakági műszaki előírások, 1. oldal) a légterhelés fogalmának bevezetésével. Eszerint a légtérterhelés az egy helyiségbe telepített gázfogyasztó készülék(ek) és gázfelhasználó technológiai rendszer(ek) összes hőterhelésének és a telepítési helyiség szabad (beépítetlen) légterének hányadosa ([W/m³], [kW/m³]).

Módosult a védőtávolságokat meghatározó rész (Szakági műszaki előírások, 3. oldal) 3.6-os számú táblázata is. Ebben korábban a vízvezetékektől való védőtávolság téves adattal szerepelt, ráadásul eltért a 3.8-as számú táblázatban közölt, ugyanerre a kritériumra vonatkozó előírástól. A frissítéskor a 3.6-os számú táblázatból kikerült a vízvezetékekre vonatkozó adatsor, így a 3.8-as számú táblázatban feltüntetett előírás a mérvadó. Eszerint a csatlakozóvezeték, a fogyasztói vezeték és a telephelyi vezeték térszint alatti szakaszainak védőtávolsága vízvezeték esetén minimum 0,7 méter kell legyen.

Végül pontosították a gázfogyasztó készülékek levegőellátására vonatkozó előírásokat (Szakági műszaki előírások, 107. oldal). A korábbi szöveg azt írta elő, milyen robbanás elleni védelmi követelményeknek kell megfelelni a legalább 140 kW egység-hőterhelésűgázfogyasztó készülék, gázfelhasználó technológiai rendszer és az egy helyiségben elhelyezett, legalább 1400 kW együttes hőterhelésű gázfogyasztó készülékek, gázfelhasználó technológiai rendszerek esetén. A változás nyomán tisztázódott, hogy robbanás elleni védelem biztosítására csak abban az esetben van szükség, ha a fentieken túl a gázfogyasztó készülék(ek) helyiségének fajlagos légterhelése egyúttal meghaladja az 1100 W/m³ értéket is.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

GázszerelésJogszabályokMBSZ

Kapcsolódó

Megjelent a GMBSZ 2020 e-book

Megjelent a GMBSZ 2020 e-book

Töltse le a VGF&HKL kiadványát, és jöjjön képbe a gázipari szabályváltozásokkal kapcsolatban!

Érdemi változások

Érdemi változások

A gázellátást szabályozó jogszabályok rendelkezéseiben, 2020. március 13. napjától