Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mikor lehet jó alternativa az elektromos fűtés?

| |  2605 |

Mikor lehet jó alternativa az elektromos fűtés?

Nagy kérdés, amely évtizedekre meghatározhatja életünket, hogy mivel fűtsünk. Gáz, villany (elektromos kazán, hőszivattyú, fűtő split klima), szilárd tüzelőberendezés? Nem minden esetben egyértelmű a válasz. Minden lehetőségnek megvan a maga előnye, hátránya. Elsősorban a környezeti adottságok, az anyagi erőforrások, a jogszabályi lehetőségek határozhatják meg egy lakás, vagy családi ház fűtésrendszerét.

Két kazán

Vitathatatlan a gázfűtés előnye, köszönhetően a gázhálózat országos lefedettségének. De ma már van helye a fűtő split klímáknak, és előtérbe kerülnek a hőszivattyúk is. Meglévő fűtési rendszer esetén, például egy kazáncserénél alternatívaként a villamos kazánok jöhetnek szóba A gázkazán telepítése nem olcsó manapság, és van, ahol a jogszabályi háttér sem teszi lehetővé a gázfűtő berendezést. Egy elektromos kazán létesítése sem olcsóbb, gondoljunk csak a villamoshálózat bővítésre, az üzemeltetés viszont jóval költségesebb a villamos kazánok esetében, mint a gázkazánoknál. Azonban a napelemek sok segítséget nyújthatnak, pláne, ha pályázat is segíti a telepítést.

Hőszivattyú és split

Amikor elektromos fűtésről beszélünk, nemcsak az elektromos kazánokról eshet szó, hanem a fűtő splitklimákról, valamint a hőszivattyúkról is. Mindkét típusnak számos előnye van, azonban jelen esetben a gáz és a villamos kazánokat vesszük górcső alá. Általánosságban elmondható, hogy kis alapterületű (

Előny a klímánál?

A klímafűtésnek számtalan előnye van, többek között ilyen az ára is. Gondoljunk csak egy gázkazán beszerelésére, a sok utánajárásra, papírmunkára, engedélyekre. Ezenkívül a rendszer kialakítása sem egyszerű feladat. A klímaberendezés direkt elpárolgással működik, nincs közvetítő közeg, azaz egyenesen a munkavégző közeget visszük a lakásba, a hatásfok lényegesen nagyobb, mint bármely más fűtésrendszer esetén. A hőszivattyú is vizet használ közvetítőközegként, ezt mozgatni kell, amely energiaigényes és költségekkel jár, éppen ezért nem tud olyan hatékony lenni, mint a klímafűtés, amely már az új gázoknak (pl. R32) köszönhetően akár a COP=8 szintet is el tudja érni. Játsszunk el egy kicsit azzal a gondolattal, hogy ha magunk termeljük meg napelemekkel a készülék működtetéséhez szükséges energiát, abban az esetben igen jó megtérülési eredmények érhetők el.

Telepíteni drága

Általánosan elmondható, hogy a földgázos rendszerek kiépítésének költségei nem egyenesen arányosak a lakás méreteivel. Egy 30 négyzetméteres és egy 60 négyzetméteres lakás fűtési rendszerének kivitelezési költségei között szinte alig lesz különbség, míg az energiafogyasztásban kétszeres különbség lesz. Ennek könnyen belátható következménye, hogy ha a beruházás és az üzemeltetés várható költségeit együtt mérlegeljük, akkor minél kisebb egy lakás, annál jobban dominálnak a fűtés kiépítésének költségei, és minél nagyobb egy lakás, annál jobban dominálnak az energiafogyasztás költségei. Egy apró lakás esetén az elektromos fűtés választásával megspórolt beruházási költség évekig fedezheti a villamosáram-fogyasztást. Egy nagy lakásnál ennek épp a fordítottja igaz, a gáztüzelés drágább beruházás ugyan, de az alacsonyabb rezsiköltség pár év alatt kompenzálja a befektetést.

Villanykazán?

A villamos kazánnak a más energiára épülő megvalósítással szemben sok előnye van, amelyek részben ellensúlyozhatják a magasabb áramdíj miatt jelentkező nagyobb üzemeltetési költséget. Például a beruházási és karbantartási költségek terén jóval kedvezőbb adatokat szolgáltatnak az elektromos kazánok, mint a gázfűtő berendezések. Az elektromos készülék élettartama megfelelő üzemeltetés mellett hosszabb, mint a gáztüzelésű berendezéseké. Ezeket a tényeket figyelembe véve egy-egy fűtés megvalósításánál, illetve korszerűsítésénél az adottságok birtokában külön-külön meg kell vizsgálni a lehetőségeket az optimális megoldás kiválasztására. Célszerű mérnököt bevonni, aki az épületre jellemző műszaki adatok birtokában pontosan meg tudja határozni a költségeket. Villamos kazánt olyan helyre célszerű elsősorban telepíteni, ahol nincs kémény, és nem, vagy csak nagyon költségesen lehet biztonságos égéstermék-elvezetőt létesíteni. Akkor is szóba jöhet a villanyfűtés, ha a környéken nincs vezetékes gázellátás, és nincs lehetőség energiahordozó tárolására, de a villanyfűtés akkor is lehet jó megoldás, ha egyébként minden adott lenne gázfűtéses rendszer kialakítására – egy kicsi, korszerűen szigetelt lakásban.

Az elektromos fűtési megoldásokról korábban kialakult negatív kép megváltozása az egyre olcsóbb, elérhetőbb napelemeknek köszönhető. A napelemek gazdaságos üzemeltetéséhez is nyilván szükség van a megfelelő műszaki feltételek kialakítására, hiszen a megtermelt áramot vissza kell tudni táplálni a hálózatba. A helyes fűtési megoldás kiválasztását minden esetben komoly energetikai számításnak kell megelőznie. Így a megrendelő képet kaphat a megtérülési költségekről, a telepítésről, és nem mellesleg a komfortról is. 

Elektromos fűtésFűtési rendszer

Kapcsolódó