Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Irány Szentpétervár!

Hat fiatal épületgépész között dől el, ki képviseli Magyarországot a 2023-as EuroSkills-en

| |  582 |

Irány Szentpétervár!

Bár a szakmák Európa-bajnokságaként is emlegetett EuroSkills-t csak jövőre rendezik, a felkészülés már gőzerővel folyik. Ennek egyik fontos állomása lesz a hazai döntő; ennek győztese utazik el a nemzetközi megmérettetésre, amelynek Szentpétervár ad otthont. A legutóbbi EuroSkills-en a víz-, gáz és fűtésszerelő szakmában induló Török Balázs Máté kiválósági éremmel térhetett haza. Reméljük, „utódja” nála is jobban szerepel majd.

Február 22-én a Szily Kálmán Technikum és Kollégium tanműhelyében, a Skills standardok készségszintű elsajátítására és versenyfelkészítési céllal létrehozott szakműhelyben rendezik a Szentpétervár 2023 EuroSkills hazai válogatóverseny döntőjét. Az elődöntő alapján 6 fiatal (3 vidéki és 3 budapesti szakiskola hallgatója) jutott döntőbe, ahol a világbajnokságra készülő versenyzővel is összemérik a tudásukat.

A kétévente megtartott EuroSkills versenyeken 25 éves kor alatti fiatal szakemberek vesznek részt, a tagországok a saját nemzeti válogatójukon választják ki, hogy az egyes szakmákban ki képviselheti az országot. Magyarországon a szakmai versenyek koordinálását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara látja el, de a válogatók megszervezése, valamint a nemzetközi versenyre történő felkészítés ipari szereplők és szakmai szervezetek támogatásával zajlik.nyket hagypmányosa kétévente rendezik meg. Legutóbb 2021-ben, Grazban volt EuroSkills, amelyen  a 26 fős magyar csapat négy arany, egy ezüst, egy bronz, valamint hat kiválósági éremmel tért haza, továbbá a bemutató szakmákban is született egy ezüst- és egy bronzérem. A víz-, gáz-, fűtésszerelő szakmában – ahogy a Kazanban rendezett világbajnokságon is 2019-ben – Török Balázs Máté (nyitóképünkön) képviselte hazánkat, skiválósági éremmel a kezében, Európa negyedik legjobb szerelőjeként térhetett haza. 

EuroSkills

Kapcsolódó