Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Több pénz jut a napelemes pályázatra

2022. március 8. | VGF&HKL online |  637 |

Több pénz jut a napelemes pályázatra

Bő 60 milliárd forinttal kibővítették a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” elnevezésű lakossági pályázat első és második ütemének keretösszegét – derül ki a pályázati portálon megjelent közleményből. Az egy pályázóra eső támogatás összege nem változik, de a bővítés révén senki nem szorul ki a keretből, aki egyébként műszakilag és formailag érvényes pályázatot nyújtott be.

A kormány megemeli a lakossági napelempályázat első ütemének keretösszegét, hogy minden jogosult pályázó támogatást kaphasson – olvasható a pályázati útmutatókat tartalmazó oldalon. Mint írják, a pályázat első üteme a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvend, ezért a módosítással azt segítik elő, hogy mindenkinek jusson a pályázati forrásból.

Bár a közlemény nem részletezi, mekkora összegű a keretbővítés, a változásjegyzéket átböngészve ez kiszámítható. Nos, az eredeti keretösszeg az első két ütemre 141 milliárd 136 millió forintos volt, ez most 201 milliárd 624 millió forintra emelkedett.

A tájékoztató szöveg egyéb változásokról is tanúskodik. – További pozitívum, hogy az energetikai fejlesztések megvalósítására fél évvel, illetve nyolc hónnappal több ideje lesz a pályázóknak, mivel a projektek megvalósítási határideje is módosul. A szállítói előleg igénylésre vonatkozó szabályok egyszerűsítésével pedig csökkennek a kivitelezők adminisztratív terhei, annak érdekében, hogy a nyertes háztartások korszerűsítés minél előbb megkezdődhessen – írják, hozzátéve, hogy a következő hetekben minden pályázatról döntést tudnak hozni.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a pályázat keretében kizárólag az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás:

  • tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése legfeljebb 2,9 millió forintos támogatással (legfeljebb 5 kWp teljesítménnyel);
  • tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje, legfeljebb 11,3 millió forint támogatással.

Az egy-egy pályázatra jutó támogatás összegét a pályázati keret kibővítése nem változtatta meg. A műszaki tartalom kombinációk közül a pályázat benyújtásakor egyetlen változat jelölhető meg. Fontos tudnivaló, hogy társasházak nem pályázhatnak, csupán társasházi lakások tulajdonosai pályázhatnak. Nem nyújtható támogatás szigetüzemben működő, illetve földre telepített napelemes rendszerekre.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

NapelemNapenergia

Kapcsolódó

A VGF&HKL kiadójához került a Szolár7

A VGF&HKL kiadójához került a Szolár7

A napelemes iparág legjelentősebb hazai online folyóiratát a jövőben a Media12 gondozza és fejleszti