Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rezsikisokost tett közzé az MVM

2022. július 22. | VGF&HKL online |  3312 |

Rezsikisokost tett közzé az MVM

Számos kérdést tisztáz az a tájékoztató, amelyet az MVM tett közzé, és pontról-pontra veszi végig, milyen módon érinti a fogyasztókat az áram- és gáztarifák változása. A lényeg: teljesen mindegy, eddig mennyit fogyasztottunk az idei évben, mert augusztus elsejétől indul az új rendszer, és jövő év július 31-ig tart. Ez alatt a kedvezményes mennyiséget a felhasználó időarányosan jogosult igénybe venni. Az elszámolás az éves időszakban biztosítja 2022. 08. 01 és 2023. 07. 31. között a kedvezményes sáv mennyiségig az alacsonyabb árat. Áram vonatkozásában a vezérelt (leánykori nevén éjszakai) és a „nappali” áram (A árszabás) külön fogyasztási helynek minősül, vagyis az éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség a hagyományos mérőn és a vezérelt mérőn mért fogyasztás tekintetében külön-külön is megilleti a felhasználót.

Miután megjelent a rendelet az új áram- és gáztarifaszerkezetről, kis túlzással mindenki őrült számolgatásba kezdett. Az addig világos volt, hogy a villamos energiát tekintve 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad a fizetendő ár, az e feletti fogyasztásra viszont már 70,10 forintot kell fizetni kilowattóránként, a gáz pedig csak évi 1729 köbméteres éves fogyasztásig lesz kedvezményes, felette pedig méregdrága, 747 forint/köbméteres, de egy sor kérdésre nem volt válasz. Például, mi lesz a havi diktálókkal? Mi van akkor, ha valaki éves szinten belefér a keretbe, de bizonyos hónapokban átlépi a kedvezményes mennyiséget? Több felhasználási hely estén, például két lakás, vagy lakás és nyaraló estén mi a helyzet? És persze még egy csomó olyan kérdés, amelyre most nem térünk ki, csak adnánk egy rövid összegzést az MVM kisokosa alapján.

  • Az új rendszer augusztus elsején indul és 2023 július 31-ig tart. Külön elszámolás nem lesz, ún. számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott földgáz és áram mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.
  • Aki akarja, július 31-ig kérheti aktuális óraállásai rögzítését.
  • A kedvezményes mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között időarányosan biztosított felhasználási helyenként (mérőnként). A nappali és a vezérelt áram külön felhasználási helynek minősül háztartáson belül is, külön-külön vonatkozik rájuk a kedvezményes mennyiség. Ugyanúgy külön fogyasztási helynek minősülnek például a nyaralók, a gáz és az áram vonatkozásában is.
  • Havi diktálók számára az alacsony fogyasztású hónapokra eső kedvezmény nem veszik el, a kedvezményes árú fogyasztás limitjét éves alapon nézik.
  • Többgenerációs családi házaknál, ahol egy-egy mérő méri a lakások gáz és áramfogyasztását, nem lakásonként, hanem mérőként érvényes a kedvezményes árú energiamennyiség. A lakásonkénti kedvezményes mennyiség elérésére akkor van mód, ha az egyes lakások önálló mérése kiépül, és mint önálló felhasználási helyre szerződnek le rá.
  • A lakossági fogyasztónak minősülő társasház és lakásszövetkezet a 1729 m3/év (59 132 MJ) kWh kedvezményes földgázmennyiségen felül további kedvezményes mennyiségre jogosult. A többletkedvezmény a kedvezményes mennyiség szorzata a lakóépületben található műszakilag megosztott, önálló lakások számával. Például, ha az épületben 5 műszakilag megosztott, önálló lakás található, akkor a többletkedvezmény mértéke 1729+(1729×5)=10 374 m3. Ehhez viszont nyilatkozatott kell leadni ITT.
  • Fűtési idényben H árszabással (hőszivattyús tarifa az ország egész területén) elszámolt villamosenergia-mennyiség nem számít bele a kedvezményes limitbe, bármennyit fogyaszthatunk anélkül, hogy ez átlökne a piaci árú sávba. A hűtésre felhasznált áram tekintetében ez már nem így van, az a mennyiség a kedvezményes 2523 kWh rovására megy. A B GEO árszabással (hőszivattyús tarifa a fővárosban és környékén) elszámolt villamosenergia-mennyiségét nem kell figyelembe venni, nem lök át a piaci sávba, bármennyit is használunk belőle.
  • Nagycsaládosok csak a földgáz tekintetében kaphatnak kedvezményt, áramra nem.

Felesleges lenne végigmennünk az összes részkérdésen, csupán azokat soroltuk itt fel, amelyeket a leggyakoribbnak véltünk. Aki viszont minden részletre kíváncsi, keresse fel az MVM kisokosát,

amely itt érhető el.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Rezsiköltség

Kapcsolódó