Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Könnyebbé vált a társasházi napelemtelepítés

2022. augusztus 11. | VGF&HKL online |  1306 |

Könnyebbé vált a társasházi napelemtelepítés

Korábban minden tulajdonosnak rá kellett bólintania, hogy egy társasház tetejére napelem vagy napkollektor kerüljön, ám egy friss rendelet alapján a jövőben 75 százaléknyi szavazat is elegendő ehhez. A berendezés szolgálhatja akár csak az egyik lakás energiaellátást, de csak akkor, ha nem veszi el a helyet a közös költség csökkentése céljára szolgáló napelemnek.

Sok társasházi lakás tulajdonosa ismerheti azt a bénító érzést, amikor egy amúgy előremutató, közös tulajdonrészt érintő beruházást nem lehet megvalósítani, mert ugyan a lakók többsége mellette van, a kisebbség ellenállása miatt elbukik a terv. Tipikusan ilyen közös tulajdon a padlás vagy a tető, ezekhez hozzányúlni csak százszázalékos egyetértés mellett lehetséges. Illetve így volt ez eddig, egy augusztus kilencedikén megjelent rendelet azonban a napelem vagy a napkollektoros rendszer telepítése esetén enyhített a szabályokon.

A közös tulajdonban álló épületrészre napkollektor, napelemes rendszer (a továbbiakban: rendszer) telepítéséről és üzemeltetéséről a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti, legalább 75%-os többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet

– áll a rendeletben, amely kitér arra is, hogy a közgyűlésnek meg kell állapítania a rendszer telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatos részletszabályokat, különösen a csatlakozás feltételeit, a telepítés és az üzemeltetés költségeinek és bevételeinek megosztását. Külön tulajdonban álló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség energiaellátása érdekében is telepíthető közös tulajdonban álló épületrészre napelem vagy napkollektor, de csak abban az esetben, ha az a közös költség csökkentésére telepítendő napelem felhelyezését nem lehetetlenítené el.

A rendelet a kihirdetésétől számított 15. napon lép életbe, és reméljük, hogy ebben a formájában minél rövidebb életű lesz – ugyanis a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktusra hivatkozva született, s ha az már nem áll fenn, automatikusan hatályát veszíti.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Napelem

Kapcsolódó

A VGF&HKL kiadójához került a Szolár7

A VGF&HKL kiadójához került a Szolár7

A napelemes iparág legjelentősebb hazai online folyóiratát a jövőben a Media12 gondozza és fejleszti