Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megszűnik a kötelező energiatanúsítvány

2023. május 4. | VGF&HKL online |  1412 |

Megszűnik a kötelező energiatanúsítvány

Eladás esetén hamarosan már nem lesz kötelező elkészíttetni a piacra kerülő ingatlan energiatanúsítványát, csak ha a vevő kéri azt – áll abban a tudósításban, amelyben a hvg.hu számolt be az Energiaklub szervezésében lezajlott RenoHub program zárókonferenciáján elhangzottakról.

A jelenlegi szabályok szerint egyetlen ingatlant sem lehet értékesíteni Magyarországon hiteles energetikai tanúsítvány nélkül. Ez a generális kötelezettség azonban hamarosan megszűnhet. A hvg.hu tudósítása szerint az otthonok energetikai korszerűsítésével kapcsolatos, az Energiaklub által szervezett RenoHub program zárókonferenciáján ugyanis az hangzott el, hogy „ingatlaneladáskor nem lesz kötelező az eladónak eladáskor elkészíttetni az energiatanúsítványt, igaz, ha a vevő kéri, mégis át kell majd adni a dokumentumot”. Mindezt Nagy Péter, a Budapesti Mérnöki Kamara alelnöke jelentette be egy kerekasztalbeszélgetésen, „kompromisszumos intézkedésnek” nevezve a várható változtatásokat.

Mint mondta, nem tart attól, hogy a lépés miatt kevésbé lesz ismert a hazai épületállomány energetikai állapota, hiszen aki felújítási céllal vásárol, az mindenképpen kérni fogja a tanúsítványt, aki pedig egy esetlegesen bontandó, rossz állapotú épületet keres, az úgyis egy korszerű ingatlan építésében gondolkodik, s éppen ezért nincs szüksége tanúsítványra. A kamarai alelnök kihangsúlyozta: a könnyítés csupán az eladásokra vonatkozik, pályázatokhoz, például energetikai korszerűsítést segítő kiírásokon való induláshoz továbbra is szükség lesz energetikai tanúsítványra. 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

energiahatékonyság

Kapcsolódó