Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Decentralizált hővisszanyerők

Lélegző otthonok 3.

|

A decentralizált hővisszanyerő készülékeket elsősorban lakásfelújításokhoz kínálja a Zehnder. Az ilyen megoldás lényege, hogy egy gép egy, legfeljebb két helyiség szellőztetésére alkalmas, légcsatornára pedig nincs szükség. A technológia lényegét Tóth István, a Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének vezetője foglalta össze. A VGF&HKL és a Zehnder Magyarország négyrészes előadássorozatának harmadik része.

A decentralizált hővisszanyerő szellőzőgépek alkalmasak például háló-vagy gyerekszobák, vizes helyiségek légcseréjének komfortos biztosítására. Lehetőség van arra is, hogy egy berendezéssel több helyiséget is szellőztessünk, például, ha az elszívás a konyhában történik, a friss levegő pedig a vele szomszédos szobán keresztül jut be a lakásba. A piacon kapható, kerámia betétes hővisszanyerők egy része váltakozó irányú ventilátorral szerelt, vagyis párban használható. Amíg az egyik berendezés elszív, a másik befúj, aztán megfordul az irány. A Zehnder kínálatában ugyanakkor megtalálhatóak az ellenáramú hőcserélős, kétventilátoros gépek. Az ilyen berendezések esetén egy gép végzi a beszívást és az elszívást is, vagyis telepítésük jóval egyszerűbb, lévén két faláttörés helyet egy is elegendő. Kerámiabetét helyett a Zehnder entalpia hőcserélőt alkalmaz. A technológia lehetővé teszi a pára visszanyerését, és biztosítja, hogy a két légáram ne keveredjen egymással.

Ha kíváncsi a decentralizált hővisszanyerők működésének további részleteire és a Zehnder megoldásira, tekintse meg Tóth István előadását!

Az előadássorozat további részei: