Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szűrők, karbantartás

Lélegző otthonok 4.

|

A komfortszellőzés lényege vész el, ha nem tartjuk tisztán berendezésinket. A légtechnikai rendszereinken bizony időnként karbantartásokat kell végeznünk, a szűrőket pedig tisztítani, majd a gyártó előírásainak megfelelően cserélni kell. Hogy miért és hogyan, arról Tóth István, a Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének vezetője tartott előadást. A VGF&HKL és a Zehnder Magyarország négyrészes előadássorozatának negyedik része.

2018 júniusában új szabvány váltja fel a régit. Ez az ISO 16890. Az új osztályozási rendszer egyszerűbb, áttekinthetőbb, és csupán négy besorolást tartalmaz. Ezek a következők:

  • PM10 – 0,3 µm és 10 µm közötti részecskék (pl. egyes pollenek)
  • PM2,5 – 0,3 µm és 2,5 µm közötti részecskék (pl. penészspórák, gombák, egyes baktériumok, pollenek)
  • PM1 – 0,3 µm és 1 µm közötti részecskék (pl. vírusok, nanorészecskék, baktériumok)

Az új szűrőosztályok elnevezése egyszerűen a részecskeméret megnevezését használja, a kiszűrt elemek arányával kiegészítve (legalább 50%). A negyedik szűrőosztály a PM10 kategóriában 50% alatt teljesítő szűrőkre vonatkozik (durva szűrők).

A modern élet sajnálatos velejárója a közlekedésből, fűtési rendszerekből, ipari tevékenységből származó finompor-szennyezés. Mivel az emberi szervezet csak a 10 µm körüli részecskék megszűrésére képes, az ennél kisebb részecskék veszélyt jelentenek az egészségre. Különösen az 1 µm -nél kisebb részecskék veszélyesek, mert ezek a véráramba is bekerülnek, ahol hosszú távon súlyos egészségkárosító hatást fejtenek ki. Magyarországon több mint egymillió pollenallergiás személy él, ezért talán felesleges hangsúlyozni a pollenek egészség (és életminőség) romboló hatását. A nagyvárosokban jellemző szmog, szállópor szennyeződések helyett a vidéken élők a pollenek ártó hatásainak vannak jobban kitéve. Az elhanyagolt szűrő viszont többet árt, mint használ, ugyanis a szűrőben egyes gombafajok, baktériumok elszaporodhatnak, így az elhanyagolt szűrő jobban szennyezi környezetét, mintha egyáltalán nem is lenne. A szűrőcsere elhanyagolása ezen felül magasabb üzemeltetési költséget, és magasabb zajszintet is eredményez a szellőztető rendszerben.

A szűrők tisztítására, cseréjére vonatkozóan a gyártók előírásait kell követni. Ennek részleteit ismerheti meg, ha megnézi Tóth István előadását!

Az előadássorozat további részei: