Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Árammal indul a fűtési szezon Budapesten

| |  1395 |

Árammal indul a fűtési szezon Budapesten

Egyre több lakásban térnek át valamilyen elektromos fűtésre. Jelen pillanatban csak Budapesten több mint 2000 olyan ingatlan hirdetnek eladásra, amelyet valamilyen elektromos berendezéssel fűtenek – és ebben még nincsenek benne a hőszivattyúval szerelt házak, lakások.

Az elektromos fűtésre való átállásnak több oka is lehet, ezek közül az egyik feltétlenül a kényszer. Nem véletlen, hogy a fővároson belül a zsúfolt VII. kerületben érezhető talán a legerősebben, hogy a lakások energetikai felújításakor a tulajdonosok a villany mellett teszik le a voksukat. A XIX. XX. század fordulóján Chicago mintájára épített városrészben komoly gondot okoz, hogy a lakások jelentős részében csak óriási beruházás mellett lehet az Európai Unió előírásainak (ErP) megfelelő módon újra cserélni az elavult gáztüzelésű berendezéseket. Nem csoda, ha sokakat elriaszt a kondenzációs fűtőberendezésektől, ha megtudják, hogy nem elég a készülék borsos ára és a meglévő hőleadó rendszerek gyakran szükséges cseréje, de még a füstelvezetést is meg kell oldaniuk valahogy.

A technikai váltást ösztönzi megnövekedett turizmus is. A néhány napra kiadott, kisméretű dizájnlakásokban sokkal kisebb beruházási költségen, kéményseprő engedélyek nélkül lehet elektromos fűtést kialakítani, a többletrezsi kifizetése pedig nem olyan fájdalmas, ha bőven fedezi a kiadás haszna. A hirdetéseket böngészve kiderül, hogy nagyon sok is garzont újítottak fel az elmúlt 2-3 évben, elektromos fűtésre állva át. A legtöbb ingatlanhirdetésben ugyanakkor ki sem emelik, hogy milyen típusú elektromos fűtést építettek be, pedig a szóba jöhető rendszerek között nagyon komoly különbségek vannak – mind a komfortban, mind a rezsiköltségben.

Az elektromos kazán, a fűtőkábel, a fűtőfólia, a Skandináviból bejött panelek, fűtőszőnyegek gyártói hatalmas piaci lehetőséget látnak ebben az ingatlanszegmensben. Sajnos a legtöbb ilyen esetben a szakszerűtlen tervezés és kivitelezés akár baleset- és életveszélyes is lehet. Van rá esély, hogy akár dupla akkora fogyasztást is el lehet érni egy rosszul tervezett rendszerrel, mintha megfelelő módon készítették volna el. A másik oldalról viszont egy alacsony energiaigényű lakásnál valóban nagyon jó alternatíva lehet az elektromos fűtés. De vajon melyik rendszer a legideálisabb?

Az elektromos fűtések valós előnyeit és hátrányait nemcsak a végfelhasználók, de még a kivitelezők, sőt sok esetben az épületgépészek vagy épületvillamossági szakemberek sem ismerik. Pedig egyre nagyobb a felhasználás mértéke, így hamarosan már nem csak egyedi problémákat fok okozni, de idővel, ha már a legtöbb ilyen lakás átáll elektromos fűtésre, felmerül a társasházak elektromos hálózatának fejlesztési igénye, és ezzel párhuzamosan komplett utcák, kerületek és akár városok energiaellátására is hatással lehet az elektromos fűtésre való átállás.

Ezt a piaci tudáshiányt hivatott pontos, hiteles, szakmai információkkal megszüntetni az
Elektromos Fűtés Konferencia.
Időpont: 2019. szeptember 19.; helyszín: Hungexpo Vásárközpont, 25-s rendezvényterem.
Regisztráció: www.media12.hu/efutes
A részvétel a VGF&HKL és Villanyszerelők Lapja előfizetőknek díjmentes,
mindenki másnak 6500 Ft, ami a helyszínen kifizethető.

Elektromos fűtés

Kapcsolódó