Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Te hogy készülsz fel?

Küszöbön a technológiaváltás

| |  438 | |

Te hogy készülsz fel?

Az elmúlt hónapokban szerkesztőségünk tagjai több nevesebb konferencián, szakmai kiállításon is részt vettek Európában. Az épületgépész szakma rohamtempóban fejlődik, új szerszámokra, műszerekre és tudásra van szükség. Ma már egyre kevésbé lehet a megszokott rutinból szerelni, kreatívnak kell lenni a szakma minden területén.

A legfontosabb a folyamatos tanulás, képzés, új információk begyűjtése. Itt is igaz lesz a mondás, a jó szerelő nem lexikon, nem bemagolja a tudást, hanem tudja, hol keresse a kérdésekre a válaszokat, a problémákra a megoldást. Persze a csavarhúzó nyelét is meg kell fogni. A fő hangsúlyt viszont már nem a fizikai munka kapja, hanem a mérőműszerek, és legfőképpen az okostelefonok. A szerelőknek a munkához használt mobilja a legkülönbözőbb applikációkat tartalmazza, amely nemcsak a műszeres vizsgálatokat segíti, hanem a dokumentációt, és a biztonságot is megoldja. A beavatkozások egyre inkább nyomon követhetők utólag is, így egy hiba esetén könnyen megállapítható lesz, hogy kit terhel a felelőség. Ezzel egyszer és mindenkorra vége a látszat karbantartásoknak, és a magukat szakembernek kiadó nyerészkedőknek.

Az újgenerációs gázkazánok alaplapjait programozni kell, az installációkor pedig a protokolloknak megfelelően végig kell futtatni egy diagnosztikai programot. Hőszivattyúk esetében ez a folyamat talán még látványosabb, előrehaladottabb. A készülék működésének és fizikájának széleskörű ismerete elengedhetetlen a jövő szakembere számára. Egy korszerű épület megfelelő automatika nélkül működésképtelen. A különböző gépészeti rendszereknek egymással is kommunikálniuk kell, és hiba esetén azonnal értesíteni kell az illetékest, aki hathatósan be tud avatkozni.

A legmegdöbbentőbb talán a mesterséges intelligencia térnyerése. Részben már most is találkozhatunk öntanuló rendszerekkel, termosztátokkal, lakásvezérlésekkel. A mesterséges intelligencia viszont az épületgépészetben rejlő lehetőségeket alaposan kiszélesítheti, biztonságosabbá téve az üzemeltetést. Persze szakemberek beavatkozására, felügyeletére mindig szükség lesz, de lényegesen más tudással felvértezve.

A szakmát gyakorolva, és látva például a sok 30 éves, vagy annál idősebb gázkészülékeket a falakon, felvetődhet bennünk, messze van még a változás. Egyáltalán nem, mert ezek a készülékek legfeljebb egy-két évig mennek még. Utána cserélni kell őket, vagy kondenzációs kazánra, vagy hőszivattyúra, elektromos fűtésre, bármire. A váltás számos új lehetőséget kínál a szerelőknek, de főleg azoknak, akik rendelkeznek valamilyen speciális tudással. Lehet ez alapszintű programozás tudás, akár egy villanyszerelői papír megszerzése stb.  A gyártók által tartott tréningek nagymértékben felértékelődnek majd.

Nem mehetett úgy le konferencia, hogy a környezetvédelemről, az energiatakarékosságról, a globális felmelegedésről szót ne ejtettek volna. Ebben a tekintetben Európában a szemléletváltás már lezajlott, szinte vasszigorral tartatják be a különböző környezetvédelmi előírásokat. Prognosztizálható, hogy ez a folyamat erősödni fog.

A nemzetközi színtéren tapasztaltakból leszűrhető, hogy egyáltalán nem maradunk el a mezőnytől. Ez nem azt jelenti, hogy fejlődni sem kell. Egyszerűen a technológia változása annyira gyors, hogy csak a folyamatos képzéssel leszünk képesek talpon maradni.

(Képeink a frankfurti ISH-n készültek, 2019-ben.)

Épületgépészet

Kapcsolódó