Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Saját otthonához riasztották a tűzoltót

Szerencsére jól működött a CO-érzékelő, így nem történt tragédia

| |  535 |

Saját otthonához riasztották a tűzoltót

Szén-monoxid-szivárgás miatt riasztották a székesfehérvári tűzoltókat nemrégiben egy családi házhoz. A családfő a riasztás előtt nem sokkal indult dolgozni – a megyeszékhely tűzoltó-parancsnokságára. Csak menet közben derült ki számára, hogy a saját otthonába kell kivonulnia, ahol a szén-monoxid-riasztónak hála senkinek sem esett baja. A szivárgás forrása egy cserépkályha volt.

Szivárgott a szén-monoxid (CO) egy székesfehérvári családi házban szerdán kora reggel – adta hírül a BM Országos Katasztrófavédemi Főgazgatóság. Az épületben alvó édesanya a CO-riasztó készülék hangjelzésére ébredt, tűzoltó férje nem sokkal korábban indult szolgálatba a megyeszékhely hivatásos tűzoltó-parancsnokságára. Az anyuka a 112-es segélyhívón kért segítséget, és a kislányukkal a ház előtt várta meg a tűzoltókat. Köztük a férjét, a székesfehérvári laktanyában szolgálatot teljesítő tűzoltó őrmestert, aki a riasztásból tudta meg, hogy a saját házához kell vonulnia. Az épületben műszeres méréseket végeztek, amelynek során az egyik szobában, a cserépkályha közelében mutatták ki a mérgező gázt. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően senkinek sem esett baja.

Lapunk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél szélesebb körben hívja fel a figyelmet a CO-érzékelők fontosságára. Hét évvel ezelőtt idehaza elsőként hasonlítottuk össze a piacon kapható termékeket, hogy azt is tudatosítsuk, a készülék önmagában nem elég, annak jónak is kell lennie, hiszen rengeteg silány minőségű CO-érzékelővel találkozhatnak a vásárlók az üzletekben, webáruházakban. Azóta szerencsére ezt az összehasonlítást már évről-évre elvégzi maga a katasztrófavédelem, s mindenkinek tanácsoljuk, hogy a hatóság pozitív listájáról válasszon magának CO-érzékelőt, és azt a beüzemelési útmutatóban fogaltaknak megfelelően szerelje fel.

A VGF@HKL jövő évi első, összevont januári-februári számában összehasonlító táblázatban mutatjuk majd be a katasztrófavédelem által megfelelő hatékonyságúnak ítélt CO-érzékelőket. Ilyen készülékre különösen azoknak van szükségük, akik nyílt égésterű fűtőberendezést (hagyományos kályhát, kandallót, régebbi típusú fali gázmelegítőt, kéményes gázkonvektort stb.) üzemeltetnek, hiszen ezek a beltér levegőjéből vonják ki az égéshez szükséges oxigént. Amikor ez fogytán van – ez különösen gyakran alakul ki ott, ahol a korábbi huzatos fa nyílászárókat légtömör műanyag ablakokra és ajtókra cserélték, de a tüzelőberendezés légellátásának a biztosítására nem gondoltak –, az égés tökéletlenné válik, és szén-monoxid képződik. Ha pedig ez a színtelen és szagtalan, emberi érzékszervekkel észrevehetetlen gáz visszaáramlik a lakásba, az ott tartozkódok rosszullétét, rosszabb esetben halálát okozza.

COCO-érzékelő

Kapcsolódó