Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

CO-érzékelők: frissültek a katasztrófavédelem listái

2020. szeptember 22. | VGF&HKL online |  4109 |

CO-érzékelők: frissültek a katasztrófavédelem listái

Frissítette a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szén-monoxid-érzékelőkről vezetett pozitív és negatív listáját, vagyis azt a két adatbázist, amelyből kiderül, hogy melyik termék felel meg a funkciójának, és melyekeket jobb a boltban hagyni, ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat. A megbízhatóan működő berendezések felsorolása huszonkilenc, a nem megfelelőké harminckét eszközt tartalmaz.

Kezdődik a fűtési szezon, ennek kapcsán soha nem felesleges hangsúlyozni, hogy milyen fontos a háztartási tüzelőberendezések és kémények karbantartása, a biztonságos működés feltételeinek a biztosítása. Idehaza sok háztartásban használnak úgynevezett nyílt égésterű gázkészüléket, kályhát, kazánt vagy egyéb tüzelőberendezést. Mivel ezek a belső levegőt használják, égésterük közvetlen kapcsolatban áll a fűtendő helyiség levegőjével. Aki elővigyázatos, amellett, hogy gondoskodik a rendszeres karbantartásról és a légutánpótlásról, a nyílt égésterű készüléknek helyet adó helyiségbe szén-monoxid-érzékelőt is felszerel, ezzel is gondoskodva a biztonságról. A piacon számos ilyen berendezés található, egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy melyiket választjuk!

Lapunk hasábjain, évekkel ezelőtt mi hívtuk fel először a figyelmet a kereskedelemben kapható CO-vészjelzők nagy részének megbízhatatlanságára. Az akkor forgalomban lévő készülékeket bevizsgáltattuk, és kiderült; 10-ből 9 CO-vészjelző rossz. Az eredmények sokkolták a közvéleményt, ennek hatására érezhetően tisztult a kínálat. Nagy visszhangot kiváltott cikkeink hatására évről évre felülvizsgálják a készülékkínálatot.

A katasztrófavédelem évek óta vezet egy listát a honlapján a megfelelő és a nem megfelelő szénmonoxid-érzékelőkről. Ezeket az adatbázisokat rendszeresen frissítik is az időközben napvilágot látott információk, tapasztalatok alapján. Legutóbb szeptember 19-én frissítettek. A megfelelőnek minősülő készülékek listájára több új termék is felkerült, egy korábban jónak minősített berendezés ugyanakkor lecsúszott a nem megfelelő kategóriába.

Nagyon fontos, hogy vásárláskor ne csak az ár alapján válasszunk, hanem vegyük figyelembe a szakemberek ajánlását is, hiszen a szén-monoxid nem játék, hanem egy olyan színtele, szagtalan, a légutakat nem irritáló gáz, amely a nem megfelelően működő tüzelőberendezésekből a lakás légterébe jutva másodpercek alatt eszméletvesztést, súlyos esetben halált okozhat.

Idén eddig 595 szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat, az érintett ingatlanok 80 százalékában volt érzékelő. Az esetek során összesen 6 ember vesztette életét.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

COCO-érzékelőSzénmonoxid

Kapcsolódó