Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2020-ban

| |  632 |

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2020-ban

Híreinket, cikkeinket sokan olvassák. Alább a 2020-as év tíz legolvasottabb cikkét idézzük fel. Betiltották a klímák használatát? Mi az, amit iszunk? Illegális rákötés állhat a siófoki vízszennyezés mögött. Megjelent az új MBSZ. Szakember ilyet nem vállal! Hatályos az új GMBSZ. Van műszaki megoldás a vírusfertőzések ellen. Tények a szájmaszkokról. „Ha elönti a sz@r a házat, majd hívnak!” A hideg előhozza a hibákat.

1. Betiltották a klímák használatát?

A vendéglátó üzletekben nem lehet május 17-től „klímákat” üzemeltetni

Kormányrendelet tiltja az egyszerű oldalfali split klímák, fan-coilok és a ventilátorok használatát a vendéglátóhelyeken. A vendégtérben csak olyan hűtő- és fűtőberendezések üzemeltethetőek, amelyek a külső levegő beszívásával működnek, vagy pedig speciális sterilizációra alkalmasak, UV-fénnyel közömbösítik a levegőben lévő esetleges vírusokat, kórokozókat.

2. Mi az, amit iszunk?

Több mint harmincféle gyógyszermaradvány van a budapesti ivóvízben

A Duna fővárosi szakaszán 52 féle gyógyszerhatóanyag jelenlétét lehet kimutatni a folyó vizéből. Ezek közül 32 az ivóvízbe is bekerül. Az adatokat magyar kutatóknak köszönhetjük, akik azt vizsgálták, hogy a természetes parti szűrés mennyire hatékony a kémiailag aktív gyógyszermaradványokkal szemben. Kiderült, hogy a szűrés hatékonyságát a gyógyszermaradványok koncentrációja nem befolyásolja, a legnagyobb arányban pedig a fájdalomcsillapító lidokain, ez epilepszia kezelésére használt lamotrogin és karbamazepin, illetve egy ópiátszármazék, a tramadol kerül át a folyó vizéből a csapvízbe.

3. Illegális rákötés állhat a siófoki vízszennyezés mögött

Tilos rákötni a hálózatra a kerti kutak vizét – ez a lényege annak a felhívásnak, amelyet a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. tett közzé. A társaság szakemberei azt keresik, honnan kerülhetett a hálózatba az a baktériumtörzs, amelyet Siófok Kiliti városrészén több helyen is kimutattak az ivóvízből. A közműtársaság az elmúlt években többször is tapasztalta, hogy egyesek a kerti kútjuk vizét hozzákeverik a hálózati vízhez, amely így kikerülhet a közműhálózatba. A fertőzést egy újranyitás előtt álló óvodában mutatták ki először.

4. Megjelent az új MBSZ

A Magyar Közlöny 2020. évi 6. számában megjelent 3 új műszaki-biztonsági rendelet, vagyis kihirdették a régóta várt MBSZ-t. A műszaki-biztonsági hatósági felügyelet rendjéről kormányrendelet intézkedik, műszaki-biztonsági kérdéseket pedig miniszteri rendelet tárgyalja.

5. Szakember ilyet nem vállal!

A vízhálózat veszélyeztetése miatt nyolc felhasználó ellen tett feljelentés a vízmű Siófok-Kilitiben

Több mint 60 millió forintnyi ráfordítással tudta elhárítani a nyáron bekövetkezett haváriaproblémákat a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV), amelyeket valószínűsíthetően felelőtlen felhasználói magatartás, illegális rákötés okozott. A vizsgálatok azután kezdődtek, hogy Pseudomonas baktérium jelenlétét mutatták ki a vezetékes vízben.

6. Hatályos az új GMBSZ

Hatályát veszítette a 11/2013. (III. 21.) ITM rendelet, és életbe lép az ezt felváltó három új, műszaki-biztonsági rendelet. A gázellátást meghatározó szabályozás felépítésében és a műszaki biztonsági tartalmában is lényeges változások történtek. Az új rendelkezések nem tartalmaznak ajánlás jellegű, tehát nem kötelező előírásokat. Ezeket később egybegyűjtve, szakági műszaki előírások cím alatt vélhetően március végéig teszik majd közzé.

7. Van műszaki megoldás a vírusfertőzések ellen

A VGF&HKL szaklap kiadója megvizsgálta a piacon kapható légtechnikai berendezéseket, hogy lássuk, hogyan védekezhetünk a vírusos megbetegedések, akár a koronavírus ellen. Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, amelyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok nagy része is kiszűrhető a levegőből.

8. Tények a szájmaszkokról

Összeszedtük, milyen típusok közül választhatnak a víz-, gáz- és fűtésszerelők a koronavírus ellen

Mi a különbség az egészségügyi maszk és a légzésvédők között? Melyik mire alkalmas, kell-e egyáltalán használni? Mi azaz FFP, KN95, N95? Otthon is készíthetünk védőmaszkot? A VGF&HKL szaklap szerkesztői utánajártak a legfontosabb kérdéseknek, és segítenek az épületgépészeknek a megfelelő védőfelszerelések kiválasztásában. Nem foglalunk állást se pró, se kontra egyik kapcsán sem, pusztán leírjuk, melyik mire való.

9. „Ha elönti a sz@r a házat, majd hívnak!”

Megkérdeztük a fűtésszerelőket, tervezőket és kereskedőket, hogy milyen hatással van az épületgépészek munkájára a koronavírusnak, és ők őszintén válaszoltak. Sok mindenre kíváncsiak voltunk, például arra, hogy mi változott két hét alatt, félnek-e a járványtól, dolgoznak-e egyáltalán. Mit szólnak a megrendelők? Van-e áru a szerelvényboltokban? Van-e új megrendelés? Mire számítanak karantén idején? Egyebek mellett ezek voltak az állandó kérdéseink. És most lássuk a válaszokat!

10. A hideg előhozza a hibákat

A gépészeti hibák elsősorban a nagy hidegeknél, 0 °C alatti hőmérsékleten ütköznek ki szembetűnően. A karbantartás hiánya, illetve a nem tisztességesen kitisztított készülékek ilyenkor hirtelen felmondják a szolgálatot. Nincs tartalékfűtés betervezve a rendszerekbe, így a lakástulajdonosok fűtés nélkül maradnak.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

VGF&HKL szaklap

Kapcsolódó