Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2019-ben

| |  1464 |

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2019-ben

Örülünk, ha cikkeinket sokan olvassák. Annak még inkább, ha sok írás kiemelkedő számú kattintást ér el. A következőkben a 2019-es évad tíz legolvasottabb lapszámcikkét idézzük fel.

1. Mégis üzembe helyezhetők a régi gázfogyasztó-készülékek?

Leporoltuk a gázfogyasztó készülékekről szóló ErP-s információkat, rendeleteket és észrevettünk egy érdekességet, ami alapjaiban megváltoztathatja a gázfogyasztó készülékek beüzemelésének lehetőségét.
2019. április

2. Hibák láncolata vagy magyar gázmaffia?

Több szempontból tanulságos soron következő történetünk, amely rávilágít a szolgáltató visszaéléseire, a kivitelezők simlisségére, a tervező nyerészkedésére. Talán soha nem derül ki a turpisság, ha az épület új tulajdonosa nem akart volna legálisan gáztűzhelybekötést létesíteni.
2019. július-augusztus

3. Ötrétegű rendszerek csőkötései

Cikksorozatunkban arra igyekszünk útmutatót kínálni, hogyan kerülhetik el a szerelők a leggyakoribb hibákat a kivitelezés során. Ezúttal az ötrétegű rendszerek csőkötéseinek legjellemzőbb hibáit vesszük sorra, és teszünk javaslatot a helyes kivitelezésre. Mottónk: Más kárán tanul az okos!
2019. október

4. Vegyszeres és levegős rendszermosás

A rendszermosás ma már egy kazáncsere előtt szinte elengedhetetlen. Az új, kondenzációs kazánok érzékenyebb berendezések, mint elődeik, a jó, hibamentes és hosszú élettartamú üzem megköveteli a tiszta és kellő vízminőséggel rendelkező fűtésrendszert. Azonban a régi rendszereknek sem árt a frissítés!
2019. november

5. Fűtéskorszerűsítés – ahogyan nem szabad

Hőcserélős leválasztásnál is ügyelni kell a szekunder körben lévő víz állapotára. Meglévő vizes fűtési rendszerek esetében a kazáncsere mindig gondos körültekintést, szakszerű méretezést, tervezést igénylő művelet. A vízkövesedés okozta problémák elkerülése érdekében sok esetben hőcserélővel választják el a régi rendszert az új kazántól. Ez a legtöbbször felesleges megoldás (pl. az egyik kazánmárkánál), sőt arra is van példa, hogy a hőcserélős leválasztás mellett is tönkremegy az új tüzelőberendezés. Az alábbiakban egy ilyen balsikerű kazáncsere története következik.
2019. szeptember

6. Glikol az ivóvízhálózatban?

Érdekes, ám életveszélyes jelenséget volt alkalmunk megfigyelni egy családi ház vízhálózatán. A melegvíz-csapot megnyitva, abból erősen habzó, kellemetlen szagú víz áramlott ki. A habzás csak igen rövid ideig tartott, ám a szúrós szag hosszan megmaradt. A kérdés, vajon mi okozhatta a problémát?
2019. május

7. Nem akar fizetni a biztosító

Gyakran évekig fizetjük a biztosítóknak a havi díjat, annak reményében, ha káresemény következik be, megtérítik a veszteségeinket. Ha megtérítik! Találkoztunk már „körmönfont” szerződésekkel, jogi kiskapukkal, szakértői kifogásokkal, melyekkel megpróbál a biztosító kibújni a fizetési kötelezettségei alól. A villámcsapások által okozott anyagi károkat az egyik legnehezebb rendezni. Hogy mit csinált a furánnal a villám? Következő tanulságos történetünkből kiderül.
2019. március

8. Szemléletváltás

Singer Ádám méltán neves és elismert építész. Ma már inkább a nevével fémjelzett építészeti irodát vezeti, és kevesebbet tervez, mint a kezdetek kezdetén. Számos olyan tapasztalatot szerzett külföldi megbízásai során, melyeket itthon kamatoztat. Mi is egy építőipari cégvezető dolga? Mi a baj a gépész tervezőkkel? Miért könnyebb a gépész kivitelezőkkel? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaptunk tőle.
2019. április

9. Fűtés villannyal?

Villanykazán, hőszivattyú, split klíma, fűtőkábel, elektromos konvektor, fűtőfólia, infrapanel, olajradiátor, elektromos hősugárzók, elektromos kandallók, hőtárolós kályhák. Lapunk cikksorozatban hasonlítja össze a különböző villamos fűtési rendszereket. Az első részben az elektromos kazán kerül terítékre.
2019. július-augusztus

10. A hőszivattyú jelene és jövője

A hőszivattyúk működését, adatait meg kell tanulnunk pontosan értelmezni. A készülékeken feltüntetett gyári adatokat kétségbe lehet ugyan vonni, ám mégis ezek biztosítanak összehasonlítási alapot a különböző típusok között. Természetesen egy valós rendszer tényleges hatásfoka sok tényezőtől függ, elsősorban a rendszer tervezésétől, használatától.
2019. május

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

VGF&HKL szaklap