Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az okosotthonokat tanulni kell

| |  1456 |

Az okosotthonokat tanulni kell

Manapság rengeteg szó esik az okosotthonokról. De pontosan mit is takar mindez? Öntanuló termosztátot? Fényre sötétedő árnyékolást? Világításvezérlést? Vagy mindezek összességét?

Definíció

Egyszerűen fogalmazva az okosotthont felszerelik egy fejlett irányítási rendszerrel. A rendszer maga hoz meg helyettünk döntéseket, melyekhez adott pillanatban nincs szükség emberi beavatkozásra, viszont a választási lehetőségeket a mi szokásaink szerint alakítja ki. Az intelligens rendszerek lelke egy központi egység, amely a mért adatokat elemezni tudja, és ennek megfelelően el tudja dönteni, hogy a háznak milyen igényre lehet szüksége. Az érzékelés, valamint az oda-vissza kommunikáció kulcsfontosságú. A parancsokat és algoritmusokat, mint jeleneteket tárolja a központ. Ezeket a jeleneteket pedig nekünk kell megadnunk, hogy a szokásainkhoz illeszkedjen a ház önálló élete. Vagyis az emberi munka nagyon fontos elem telepítéskor, hogy később okosotthonunk igényeinknek megfelelően, önállóan tudjon létezni és működni, nélkülünk is.

Összehangolt működés

Gépészeti szempontból fontos, hogy a rendszerünk összehangolt működésre legyen képes. Például téli napsütéses időben húzza fel a redőnyöket, és kihasználva a napsugárzás erejét, a gázkazánt a megfelelő szintre modulálja vissza. Továbbá a rendszernek alkalmazkodnia kell az épület felhasználóinak szokásához is, ilyen például a lakásban tartózkodás, a hőmérséklet, és egyéb igények. Erre a különböző berendezések között átjárhatóságra, és együttes kommunikációra van szükség. Azaz olyan programozási, vezérlési rendszerekre, melyek minden eszközzel kompatibilisek. A gyártók törekednek erre, azonban jelenleg is vannak olyan termékek a piacon (pl. vízkezelő berendezések) amik a vezérléstechnikában önálló utat választottak. Erre megvan a saját indokuk, hogy avatott szakembereiken kívül más ne tudjon hozzáférni a rendszerükhöz. A jövő azonban az egységesség felé mutat minden irányból.

Biztonság

Sokan tartanak a túlautomatizált lakásoktól. Tudjuk a régi mondást, ami elromolhat, az el is romlik. Valóban, minél automatizáltabb egy otthon, annál nagyobb lesz a meghibásodás valószínűsége. Azonban a gyártók törekednek a stabilitásra, és a fejlesztések is abban az irányban a legerősebbek, hogy a meghibásodások valószínűségét minimálisra csökkentsék. Fontos viszont megjegyeznünk, hogy az intelligens vezérlések újfajta szaktudást és szemléletmódot igényelnek. A víz-, gáz-, fűtés- vagy hőszivattyú-szerelőknek nem elég az eddigiekben megszerzett szaktudás, tisztában kell lenni alapvető informatikai / elektrotechnikai ismeretekkel, és az alapvető programozási gyakorlatokkal. A meghibásodások 80 százaléka akár távvezérléssel is megoldható, könnyen elhárítható hiba. A minél tökéletesebb diagnosztika nagymértékben könnyíti meg a szakemberek munkáját, és a távdiagnosztikával már célirányosan tudnak kivonulni egy-egy meghibásodott készülékhez.

Az okos technológia tehát tanulást követel meg mindannyiunktól, cserébe pedig ott a kényelem. A gépészet elérte, vagy lassan eléri már fizikai határait az energiatakarékosság tekintetében. Gondoljunk csak egy szivattyúra. A lapárkerekek kialakításán már nem nagyon lehet javítani, hogy energiahatékonyabb berendezést kapjunk. Ellenben az AC mororokat felváltották a modulációra is képes frekvenciaváltós motorok, illetve az állandó mágneses PM, EC motorok, amelyek a vezérléssel lettek hatékonyabbak. Az okosotthonoknál is megfigyelhető ez az analógia, hiszen a legolcsóbb energia a fel nem használt, el nem fogyasztott energia.

Okosotthon

Kapcsolódó