Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Radiátorok minősége

Olcsó, jó minőségű, vagy mindkettő?

2022. április 7. | VGF&HKL online |  1643 |

Radiátorok minősége

Ma már az, hogy melyik földrészen, országban gyártják a radiátorokat, szinte független a minőségtől. Ami számít, az anyagmennyiség, azaz a vastagság, a felhasznált anyagok minősége, a kidolgozottság.

Az ár összetevői

Az alapanyag ára függ a beszerzés helyétől, az anyag vastagságától, a lemez minőségétől, illetve a szállítás távolságától. A kiegészítő fittingek minősége is más és más lehet. Fontos paraméter a gyártási energiafelhasználás ára. Országonként más a villamos energia költsége és támogatottsága. A munkabér tekintetében elmondható, hogy minél keletebbre megyünk, annál olcsóbb az élő munkaerő. Sokat számít, hogy mennyire jól képzett az adott munkavállaló, illetve ezzel összefüggésben az automatizáltság foka – ez nagymértékben kiválthatja a kvalifikált szakmunkásokat. Ezeket nélkülöző gyár csak az alapterméket tudja legyártani, mert az igényli a legkisebb szaktudást. Környezetvédelmi normáknak való megfelelés az EU-n belül nagy költségelem, a végeken nem annyira számít. Például EU-s gyártó csak papírba csomagolhat, mert a műanyag sarokvédő elemre kvázi büntetést kell fizetni.

Gyártási körülmények

De vonatkozik ez a gyártás közbeni körülményekre is, például a dolgozók védelmében működtetett elszívó berendezésekre. Meghatározó a késztermék szállításának költsége, távolsága a célpiactól. A kiegészítő elemek megléte: minőségi tartozékok, konzolok, beépített termosztatikus szelep stb. Alapvető a garanciális kötelezettségek betartása. Helyinek minősíthető, állandó jelenléttel büszkélkedő gyártókat, forgalmazókat ez 10 évig terhel, míg egy eseti beszállító nem mindig lelhető fel 3 év múlva Magyarországon. Európai, magyarországi műszaki támogatás, képviselet, a cég hosszú távú elérhetősége! Szakmai rendezvényeken, előadásokon való részvétel, ezzel támogatva a tájékoztatást és a szakképző iskolákat, számítógépes programok, segédletek. Pénzbe kerülnek, de a minőség bizonyítékai a hiteles teljesítmény- és vizsgálati CE jegyzőkönyvek. Szintúgy az ISO minősítések: 9001 minőség- és irányításbiztosítás. Az ISO 14001 szabványt vállalva igazolhatja egy cég a környezetvédelmi szabványok betartását. Végül pedig: a széles termékskála, az új termékek fejlesztése is növeli az alaptermék árát.

A minőséget meghatározó tényezők

Lemezvastagság: alapvető a tartósság és nyomásállóság szempontjából (egyszerűsítve: minél vastagabb, annál jobb). Számít az egységnyi hosszban bedolgozott lemezfelület (magyarul 1 méter hosszú 22K-s radiátorban mekkora konvektorlemez és fűtő-lapfelület van). Ezért csökken drasztikusan a hőteljesítmény, amikor egyes gyártók kihagyják a konvektorlemezek harmadát a radiátor közepéről, vagy alul és felül levesznek 5-5 cm-t.

A festés milyensége és vastagsága sem elhanyagolható. Ha mártom a munkadarabot az alapozásnál, és a felületi festés is tisztességes, az kb. 60%-kal több festéket jelent, nem is beszélve a kataforézisről és hőkezelésről. Az alapozásnál és a fedőréteg vastagságánál lehet spórolni. Ahogy egy szerelő mondta: „Könnyebb egy XY-ra hőmennyiségmérőt szerelni, mert azonnal le tudja kapni a festéket, a minőségi termékkel meg szenvedni kell.”

Hosszú távon a radiátorok esetén is elmondható, hogy a drágább minőség jobban megéri, mint a silány olcsó holmi, amely néhány év alatt rozsdásodik, és könnyen ki is lyukad.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Radiátor

Kapcsolódó