Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megnyugvóban a földgázpiac

2022. május 26. | VGF&HKL online |  737 |

Megnyugvóban a földgázpiac

Múlni látszik az Ukrajnában pusztító háború sokkja az európai földgázpiacon. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentése szerint áprilisban 100 euró/MWh környékén stabilizálódtak az árak. Európa gázimportja mennyiségében nem változott az egy évvel korábbihoz képest, a szerkezete viszont igen. Több norvég és folyékony földgázt (LNG), használtunk, jelentősen visszaeső orosz import mellett.

Ahhoz képest, hogy márciusban egy rövid ideig 200 euró feletti áron is kereskedtek a földgázzal az Európában irányadó holland gáztőzsdén (TTF), az áprilisi 100 euró/MWh-ás átlagár szinte megkönnyebbülésként hat. Pedig eseménydús hónapról beszélhetünk, szokásos havi riportjában a MEKH sorra is veszi a legfontosabb piacbefolyásoló történéseket. Közéjük tartozik, hogy április 28-tól a hónap végéig leállt a szállítás a Jamal–vezetéken, a Török Áramlaton és Ukrajna felől is jelentősen csökkent a forgalom, ugyanakkor az Északi Áramlaton továbbra is stabil mennyiség érkezett. „Az orosz szállítások csökkenése ellenére Európa ugyanannyi gázt importált áprilisban, mint egy évvel korábban. A csökkenő orosz forrásokat a norvég vezetékes import kisebb, az LNG-import jelentősebb emelkedése pótolta. Az LNG-források Európába vonzásához a távol keleti piacokhoz viszonyítva azonban 10–26 euró/MWh felárat kell fizetni” – áll a közleményben.

Ami Magyarországot illeti, a MEKH összeállítása szerint idén áprilisban 12 százalékkal kevesebb földgázt fogyasztottunk, mint egy évvel korábban. Ezt részben az enyhébb időjárással, a takarékoskodással és a gáztüzelésű erőművek karbantartásaival magyarázza a hivatal. Fogyasztásunk 89 százalékát importból fedeztük, a maradékot saját kitermelésből.

Áprilisban megkezdődött a betárolási időszak, vagyis elkezdték feltölteni a hazai földalatti tárolókat. Ebben jelentős elmaradás mutatkozik az egy évvel korábbiakhoz képest. A hónap végére a kereskedelmi tárolók töltöttségi szintje mindössze 20 százalékon állt, míg tavaly ilyenkor csaknem negyven százalékon állt a mutató.

A földgázárak alakulása az elmúlt két évben a holland gáztőzsdén

Ha nem az előző hónaphoz, hanem az egy évvel korábbiakhoz viszonyítjuk az áprilisi piaci gázárakat, már nem marad túl sok okunk az örömre. A fenti grafikonon jól látható, hogy tavaly húsz euró körüli jegyzésárak mellett folyt a kereskedés. A drágulás az év második felében vette kezdetét a felpörgő gazdasággal párhuzamosan megnövekvő gázigény és a korábbinál jóval kisebb mennyiségű orosz források miatt, a háború nyomán bejelentett szankciók hatásától való félelem pedig erre épülve valóságos piaci sokkot váltott ki. Remélhetőleg ez fokozatosan csökkenni fog, az orosz gáztól való függetlenedés azonban a MEKH várakozásai szerint elhúzódó gázpiaci szűkösséget okozhat az európai piacokon, s ez árfelhajtó hatású lesz.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Földgáz

Kapcsolódó

Méregdrága földgázzal számol a MEKH

Méregdrága földgázzal számol a MEKH

A fűtőanyag világpiaci áremelkedése magával húzza a ki- és betárolás hatósági árait is