Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A gázfegyver árnyékában

2022. május 5. | VGF&HKL online |  1241 |

A gázfegyver árnyékában

Már tavaly is komoly problémákat vetett fel, hogy a földgáz ára a korábbiakban megszokott sokszorosára emelkedett, az orosz-ukrán háború kitörése után pedig már nemcsak a költségek emelkedése, hanem a gázcsapok elzárásának a lehetősége is félelmeket gerjeszt. Mivel fogunk fűteni, ha ellátási zavarok lépnek fel, pláne, ha teljesen leállnak az orosz szállítások? Egyebek mellett erről beszélt az RTL Klub Reggeli című műsorában Szemán Róbert épületgépész-mérnök, a VGF&HKL főszerkesztője.

Mivel az Európai Unió eltökélt szándéka, hogy a közösség függetlenedjen az orosz energiahordozóktól, Magyarországon is napirendre kell venni ezt a kérdést. Viszont mivel hazánk földgáz- és kőolajszükségletének nagyon nagy százaléka a szibériai mezőkről, csővezetéken érkezik be az országba, egy hirtelen leállás beláthatatlan következményekkel járna – jelentette ki az RTL Klub reggeli beszélgetős műsorában Szemán Róbert. A szakember ezután sorra vette azokat a lehetőségeket, amelyek az egyszerű lakossági fogyasztó rendelkezésére állnak – vagy éppen nem állnak – arra vonatkozóan, mivel helyettesíthetné gázzal üzemelő fűtőberendezéseit. Hangsúlyosan hívta fel a figyelmet arra, hogy a háztartási napelem, a hőszivattyú és az energiatárolásra alkalmas akkumulátorok kombinációja nagy lépést jelent a függetlenség és a biztonság irányába.

A teljes beszélgetés a képre kattintva tekinthető meg.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÉpületgépészetFöldgázFűtési rendszerHőszivattyú

Kapcsolódó