Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Bill Gates felhívására készített WC-t a Samsung

2022. szeptember 26. | VGF&HKL online |  833 |

Bill Gates felhívására készített WC-t a Samsung

Olyan WC-t készített a Samsung, amely csatorna és vízhálózat nélküli otthonokban is higiénikusan és olcsón használható. A dél-koreai óriáscég a Bill és Melinda Gates Alapítvány felhívására látott munkához. Az alapítvány egyik célja, hogy biztonságosabbá tegye annak mintegy 3,5 milliárd embernek az életét, akik mindenfajta komfort nélkül, egészségtelen, zsúfolt környezetben kénytelenek élni.

A Microsoftot alapító amerikai milliárdos, Bill Bates és felesége, Melinda alapítványa 2011-ben indította útjára a Fedezzük fel újra a toalettet! kihívást (Reinvent the Toilet Challenge), melynek célja, hogy ösztönözze olyan új WC-technológiák létrehozását, amelyek biztonságosan és hatékonyan kezelik az emberi anyagcseretermékeket csatornázatlan, alapvető higiéniai megoldásokat is nélkülöző területeken. A program keretében olyan termékek fejlesztését és kereskedelmi forgalomba hozatalát támogatja, amelyek egyebek mellett

  • eltávolítják a káros kórokozókat az emberi hulladékból, és értékes erőforrásokat, például tiszta vizet és tápanyagokat nyernek vissza;
  • víz- és csatornahálózat nélkül is működnek, minimális áramigénnyel;
  • felhasználónként és naponta kevesebb, mint 0,05 dollárcentbe kerül a használatuk.

A kezdeményezés nyomán több mint 25, áttörést jelentő megoldás született, ezek sorát gyarapítja a Samsungé, amelyről a társaság augusztus végén adott hírt. Mint írják, prototípusuk bemutatóját háromévnyi kutatás és fejlesztés előzte meg. Ennek során dolgozták azokat a hatékony szennyvízkezelési megoldásokat, amelyek megfelelnek az elvárásoknak. Bár túl sok technikai részlet a sajtóközleményből nem derül ki, annyit azért elárulnak, hogy a rendszer a szilárd hulladékot szárírtás után elégeti, míg a folyékony hulladékot biológiai tisztítási eljárással kezelik, lehetővé téve a kezelt víz teljeskörű újrahasznosítását.

A Samsung azt tervezi, hogy a projekthez kapcsolódó szabadalmakra jogdíjmentes licenceket kínál a fejlődő országoknak. Emellett továbbra is szoros konzultációt folytat a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal, hogy segítse a WC tömeggyártásba kerülését. A két szervezet együtt fogja felkutatni azokat az iparági partnereket, amelyek hajlandóak lehetnek a technológiát kereskedelmi forgalomba hozni.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

WC

Kapcsolódó