Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Túlteljesítettük a gázfogyasztás-csökkentési célt

2024. április 2. | Ilyés László |  389 |

Túlteljesítettük a gázfogyasztás-csökkentési célt

Az elmúlt 12 hónapban 8,3 milliárd köbmétert tett ki a magyarországi földgázfelhasználás, ami 20%-os zuhanást jelent a 2018 tavasza és 2023 tavasza közötti referenciaidőszakhoz képest, és ezzel sorozatban másodszor is túlteljesítette Magyarország a 15%-os kötelező uniós gázfogyasztás-visszafogási célt – derült ki az Energiaügyi Minisztérium bejelentéséből, amelyet a Portfolio.hu szemlézett.

A 15%-os uniós kötelező gázfogyasztás-visszafogási szabályrendszert először 2022 augusztusától 2023 március végéig kellett teljesítenie a tagállamoknak (a megelőző 5 évi fogyasztás átlaga, tehát a 2017 és 2022 közötti időszak volt a referencia); akkor az EU átlagában 17,7%-os lett a tényadat, és Magyarország a 20%-os csökkenéssel a nagyobb túlteljesítők között volt – írta a gazdasági portál a hazai földgázfogyasztás drasztikus visszaesése kapcsán. Hozzátették, hogy ezután a következő referenciaidőszak 2023. április elejétől 2024. március végéig tartott, ekkor a 2018 tavasza és 2023 tavasza közötti időszak 10,34 milliárd köbméteres átlagos magyarországi gázfogyasztása volt a referencia, és ezt kellett legfeljebb 8,79 milliárd köbméterre szorítania Magyarországnak. A tényadat a tárca közleménye szerint alig valamivel több mint 8 milliárd köbméter lett, így az ország sorozatban másodszor teljesítette túl az uniós kötelező célt.

A gázfogyasztás visszaesése egyáltalán nem váratlan fejlemény, mi is írtunk például arról, hogy milyen kevés fűtőanyag fogyott a földalatti gáztárolókból. Jelenleg 69 százalékot mutat a töltöttségi mutató. A fogyasztás csökkenése mögött számos okot fedezhetünk föl. Ide tartozik a gazdaság általános gyengélkedése, a növekedés megtorpanása, de kivették a részüket a gázfogyasztás csökkentésében a hőszivattyús beruházások is. A magyar hőszivattyúpiac 2022-ben megduplázódott, és a fűtési rendszerek elektrifikációja, a hőszivattyús átállás azóta is folytatódik, így azután előállt az a helyzet, hogy tízből már csak hat új építésű lakásban kötik be a gázt, és ez a tendencia, már csak az EU-s elvárások és elírások szerint a jövőben biztosan tovább folytatódik, csökkentve kitettségünket a földgáztól.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

földgáz

Kapcsolódó