Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Visszaesést tapasztalt a Panasonic a hazai hőszivattyú-piacon

A társaság vezetése arra számít, hogy új állami támogatások fellendülést hozhatnak

2024. április 15. | támogatott cikk, szponzor: Panasonic |

Visszaesést tapasztalt a Panasonic a hazai hőszivattyú-piacon

Tavaly hazánkban mérséklődött a kereslet a hőszivattyúk iránt, amely megoldások tiszta, környezetbarát és költséghatékony hűtési és fűtési rendszert biztosítanak az olyan lakóházak esetében is, ahol a fűtéskorszerűsítés nagyobb beruházást igényelne. Károsanyag-kibocsátás a telepítés helyszínén nincs, amellyel egészségünket és környezetünket is megóvhatjuk. A legújabb berendezések a legfejlettebb természetes hűtőközeg technológiával vannak ellátva, amelyek az Európai Unió 2030-ra kitűzött éghajlatra vonatkozó vállalásait is támogatják. Az új lakásépítések és az építőipari teljesítmény függvényében a Panasonic mérsékelt növekedésre számít az év második felében, és a cég hazai képviselete bizakodva várja a hőszivattyú-beruházásokat érintő állami támogatásokat is, amelyek jelentősen fellendíthetnék a hőszivattyúk piacát is.

„A hőszivattyúk iránti érdeklődés mérséklődésének legfőbb okát az új lakásépítések csökkenésében és a fűtéskorszerűsítések elmaradásában látjuk. A korábbi Otthonfelújítási állami támogatási program nagyban hozzájárult a 2022-es évben tapasztalt keresletnövekedéshez” – mutatott rá Bánhalmi Zoltán, a Panasonic Heating and Cooling Solutions magyarországi kereskedelmi képviselője. „Mint minden évben, így idén is nagyobb érdeklődésre lehet számítani a jó idő beköszöntével, ezért annak, aki a komfortérzet növelése vagy éppen a levegőminőség javítása érdekében szeretne klímaberendezést vásárolni vagy hőszivattyút telepíttetni, érdemes időben, még a tavaszi időszak elején cselekedni és felkeresni a megbízható telepítő szakembereket” – hangsúlyozta a szakértő. „A tavalyi év értékelésekor azt is figyelembe kell venni, hogy az orosz-ukrán háború kitörését közvetlenül követő esztendőről beszélünk. Emiatt egyrészt a földgázvásárlás mérséklésével szankcionáló Európának nagyon hirtelen kellett alternatív fűtési megoldásokat találnia, és ezt széles körben az elektromos árammal üzemelő fűtési módok tették lehetővé, ide tartozik a hőszivattyú és a klíma is. Ez 2022-ben olyan felfokozott keresletet generált, ami szinte a szakágban működő összes vállalkozás számára rekordévet hozott mind a forgalmazott mennyiség mind a gazdasági mutatók tekintetében. Ezt követte egy konszolidált forgalom 2023-ban, amely az előző év kiugró számai után komoly kihívás elé állította a szakmát, főleg a raktárkészlet menedzselésével kapcsolatban” részletezte Papp László, a Klíma Centrum Kft. ügyvezető igazgatója. „Az idei évben remélhetőleg kiheverjük a tavalyi mérséklődés jelentette sokkot, a számok javulását pedig a lakásfelújítási támogatás újbóli bejelentése, valamint az építőipar reménybeli emelkedő pályára állása segíthetné” – tette hozzá az ügyvezető.

Más-más szempontok alapján választunk klímát és hőszivattyút

Eltérő esetben ajánlott a klímakészülékeket és a hőszivattyús berendezéseket alkalmazni, ennek megfelelően a kiválasztás során is más-más szempontok élveznek prioritást a vásárlók részéről. „A magyar piac hagyományosan árérzékeny, így a klíma kiválasztása során általában kiemelt szerepet játszik a berendezés ára. Azonban szerencsére egyre többen veszik figyelembe a készülékek műszaki specifikációit és a beépített extrákat is. Meghatározó szempont szokott lenni a szín is, hiszen a klímaberendezés egy meghatározó részévé válik az enteriőrnek. A Panasonic csúcskategóriás Etherea termékcsaládja a tavalyi évben újabb színnel bővült, így már a manapság sűrűn alkalmazott antracit színben is elérhető” – mondta el Papp László. „A hőszivattyúk kiválasztásakor a legfontosabb vásárlói szempontok között szokott szerepelni a berendezés zajszintje és a hatékonysága, emellett szintén fontos a megbízhatóság, amivel kapcsolatban már szerencsére statisztikai számok is rendelkezésünkre állnak. A kiválasztás szempontrendszere valószínűleg nem fog jelentősen megváltozni az idei évben, várakozásaink szerint hasonló érvek mentén hoznak majd döntést a vásárlók” – tette hozzá az ügyvezető.

Energiahatékony megoldás a sor- és társasházak, valamint a kereskedelmi épületeknek

A Panasonic Heating & Cooling Solutions bemutatta új Big Aquarea T-CAP M-sorozatú hőszivattyúját a milánói Mostra Convegno Expocomfort kiállítást követően hazánkban, a Contruma szakkiállításon. Az M-sorozatú hőszivattyúk rugalmas, kompakt és energiahatékony megoldást kínálnak a sorházak és társasházak, valamint a kereskedelmi épületek központi fűtési és hűtési, használati melegvíz-rendszereinek kiszolgálására.

Az M-sorozat tagjai könnyen integrálhatóak olyan rendszerekkel, mint például a fan-coilos fűtési és hűtési rendszer, a padlófűtési és mennyezethűtési fűtési rendszerek, valamint a használati melegvíz-termelés és különösen a radiátoros rendszerek, mivel –15 °C-os külső hőmérséklet mellett is képesek az új hőszivattyúk akár 75 °C-os előremenő vízhőmérsékeletet biztosítani. Az energiahatékonyságra és a környezeti felelősségvállalásra összpontosítva a rendszerben a természetes R290-es hűtőközeg van használatban, amelynek alacsony, mindössze 3 a globális felmelegedési potenciálja (GWP), így hatékony alternatívát kínál a hagyományos fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtési rendszerekkel szemben. A legújabb L és M generációs sorozatból minden Panasonic hőszivattyú teljes mértékben a japán cég pilseni gyárában készülnek, így a nagymértékű logisztikai terhek csökkentése is hozzájárul a cég CO2-vállalásásnak eléréséhez. A fejlett skálázhatósági lehetőségeket kínáló Big Aquarea M sorozat 20, 25 és 30 kW egységteljesítményben kapható, és akár 300 kW-os kaszkádrendszer is kialakítható a készülékek használatával. Maximum 10 egység kapcsolható össze, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít a rendszer kialakításakor.

M-sorozat tagjai könnyen integrálhatóak olyan rendszerekkel, mint például a fan-coilos fűtési és hűtési rendszer, a padlófűtési és mennyezethűtési fűtési rendszerek, valamint a használati melegvíz-termelés és különösen a radiátoros rendszerek, mivel –15 °C-os külső hőmérséklet mellett is képesek az új hőszivattyúk akár 75 °C-os előremenő vízhőmérsékeletet biztosítani

A Panasonic olyan komplex megoldásokra törekszik az ingatlanfejlesztők és a beruházók számára, amelyekkel költség- és energiahatékonnyá tudják tenni az ingatlanfejlesztéseiket, a maximális komfort elérése mellett, kihasználva a 21. század technológiáit. Ezen rendszerek használata esetén az épület végfelhasználói jelentős üzemeltetési költség és környezeti terhelés-csökkenést érhetnek el. Mindezen célok elérésének érdekében a Panasonic stratégiai megállapodásokat kötött az olasz Innova prémium hőleadókat gyártó vállalattal és a német tado° intelligens fűtési szabályzó és energiamenedzsment szolgáltatásokat kínáló céggel annak érdekében, hogy a Panasonic hőszivattyúkkal kiegészítve a piacon fellelhető egyik legmodernebb rendszert kínálja vásárlóinak. 

Optimalizált hőszivattyú-hatékonyság és a fokozott kényelem

A Panasonic és a tado° egyesítik erőiket, hogy minden hőszivattyús otthonba eljuttassák a legkorszerűbb AQUAREA hőszivattyú-technológiát és a vezető többszobás vezérlési és energiagazdálkodási szolgáltatásokat. A partnerség célja, hogy a hőszivattyú vásárlói eddig nem látott energiahatékonysági szintet érjenek el, eközben szobaszinten optimalizálják a komfortérzetet. A két vállalat együttesen az AQUAREA hőszivattyú termékeket olyan, kifejezetten erre a célra kifejlesztett kezelőszoftverrel is kínálja majd, amely képes automatikusan optimalizálni a készülék beállításait. Ez azt is lehetővé teszi majd az ingatlantulajdonosok számára, hogy kihasználják az alacsonyabb villamosenergia-árakat azáltal, hogy a felhasználás idejét olyan időpontokra tolják át, amikor több megújuló energia áll rendelkezésre. A németországi és ausztriai ügyfeleknek a tado° dinamikus aWATTar energiatarifákat is kínál, amelyekkel tovább csökkenthetik fűtésszámláikat. Ez a partnerség hozzájárul ahhoz, hogy a hőszivattyúk megfizethetőbbé és vonzóbbá váljanak, mivel az energiamegtakarítás gyorsabban ellensúlyozza a kezdeti beruházást, miközben előrelépést tesz az otthonok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében.

Maximális komfort és esztétikus megjelenés

Az európai kultúrához és életstílushoz tervezett technológia és termékek fejlesztésében rejlő erősségeivel az INNOVA változatos termékcsaládot kínál, beleértve a fan-coil egységeket és a különböző hőszivattyúkat a vizes rendszerekhez, a központi szellőztetőrendszereket (hővisszanyerős szellőztetőket), az integrált központi légkondicionáló berendezéseket és az IoT-vezérelt rendszereket. A Panasonic ugyanakkor Európában a levegő-víz hőszivattyúk és háztartási légkondicionálók, a kereskedelmi célú változó hűtőközegáramú rendszerek, és a tavaly felvásárolt Systemair AC hidronikus rendszerek területén tevékenykedik. Ennek fényében az INNOVA és a Panasonic közötti megállapodás elősegíti a különféle fogyasztói igényeknek megfelelő, kényelmet nyújtó, energiatakarékos, minimális telepítést igénylő, építészetileg harmonikus, magasabb hozzáadott értéket biztosító készülékeket és új megoldásokat. A két vállalat közösen fejleszti ki a következő generációs integrált lakásmegoldásokat, amelyek a tervek szerint 2025-től lesznek elérhetőek.

A fűtőberendezések villamosítása a hőszivattyúk szélesebb körű alkalmazása révén mindenekelőtt az energiaellátás és a kereslet szerkezetének átalakításában játszik szerepet

Az energiahatékonyság mellett a bolygónk megmentése is kiemelet fontosságú

A Panasonic szilárd elkötelezettségét jelzi a hosszú távú környezetvédelmi kezdeményezések mellett a „Panasonic GREEN IMPACT” program, amely többek között arra törekszik, hogy lehetővé tegye a szén-dioxid mentes működést és gyártást. A Panasonic vállalja, hogy 2030-ra valamennyi működő vállalatának CO2-kibocsátását nettó nullára csökkenti. Mivel sokkal nagyobb kibocsátásuk van a termékeik áramfogyasztása formájában, ezért ezt új technológiák és megoldások kifejlesztésével fogják csökkenteni, hogy növeljék a hatékonyságukat. A fűtőberendezések villamosítása a hőszivattyúk szélesebb körű alkalmazása révén mindenekelőtt az energiaellátás és a kereslet szerkezetének átalakításában játszik szerepet. „Az európai gyártás folyamatos bővítése mellett fontos, hogy gyárainkat átállítsuk fosszilis tüzelőanyagok használatáról a zöld energiák használatára. Folyamatos oktatást szervezünk az iparágunkban résztvevő szakemberek számára, ahol edukájuk őket arról is, hogyan segítik termékeink a globális klímacélok elérését” – részletezte Kozák Tamás, a Panasonic Marketing Europe GmbH Heating&Ventilation Air conditioning Europe divíziójának dél- és kelet európai regionális vezetője.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

hőszivattyú

Kapcsolódó