VGF&HKL szaklap

Vége a csődvédelemnek? Jön a felszámolás?

A Mart ügyvezetője fellebbez! Újabb fordulat a Mart csődeljárásában.

| |  3010 | |

Vége a csődvédelemnek? Jön a felszámolás?

A bíróság mai nappal végzést tett közzé, melyben a Mart Kft. önmaga ellen kezdeményezett csődeljárását szünteti meg, illetve kezdeményezi a felszámolást. A megdöbbentő hírt a mai cégközlönyben olvastuk és azonnal megkerestük Mart Kft-t.

A Mart képviselője elmondta szaklapunknak, hogy a hír igaz, a bíró elutasította a csődegyezséget. Korábban a Mart ügyvezetése megállapodott az adósokkal, hitelezőkkel, hogy mennyit és milyen formában, milyen ütemezéssel fog megfizetni tartozásából, amit május 2-án az egyezségi tárgyaláson többségi arányban, magasabb, mint 90%-ban elfogadtak. (Az egyezségről a VGF szaklapban beszámoltunk korábban.)

Gyakorlatilag formai hibára hivatkozva utasították el az egyezséget. A bíró szerint ugyanis az egyezségi tárgyalás nem volt törvényes, mert a meghívókat nem kézbesítették 8 nappal az egyezség előtt. A Mart szerint ők törvényesen jártak el és 8 nappal korábban kiküldték az értesítést, az hogy nem mindenki kapta meg 8 napon belül, az nem az ő felelősségük. A lényeg, hogy e miatt, függetlenül, hogy hányan voltak és mit szavaztak meg az egész érvénytelen lett a bíró szerint.

Hiába tűnik a sok egyeztetés, reorganizáció, ha a bíróság nem fogadja el, indulhat a felszámolás. De van kiút, hiszen lehetőség van jogi úton fellebbezni, amit Hatzl úr, a Mart tulajdonosa kezdeményez is. A Mart honlapján már olvasható is a következő lépés:

„A Mart Építőipari Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság »csődeljárás alatt« (székhely: 2120 Dunakeszi, Székesdűlő-Házgyár 8028, cégjegyzékszám: 13-09-069284, adószám: 10488140-2-44) az alábbiakkal fordul Hitelezőihez. 

A Budapest Környéki Törvényszék 10.Cspk.2/2018/23. sorszámon meghozott, véleményünk szerint jogszabálysértő végzésével társaságunk csődeljárását megszüntette, a csődegyezséget nem hagyta jóvá. A végzéssel szemben társaságunk fellebbezést fog benyújtani és egyben tájékoztatjuk Hitelezőinket, hogy Önök valamennyien fellebbezéssel élhetnek a végzéssel szemben, amennyiben a csődeljárás megszüntetését és társaságunk felszámolásának elrendelését magukra nézve sérelmesnek tartják.

A fellebbezés benyújtására a Hitelezőknek 2018. június 26. napjáig van lehetőségük, tekintettel arra, hogy a megszüntető végzés második, Cégközlönyben történő közzétételére 2018. június 14. napján került sor, a fellebbezési határidő pedig ez ettől a naptól számított 8. munkanapon jár le. Bármely Hitelezőnk kérésére a Törvényszék végzését közvetlenül megküldjük, az azzal kapcsolatos jogi aggályainkat kifejtjük.”

Mindeközben több Mart üzlet már más név alatt, más tulajdonban újrakezdte működését, de még mindig nagyon sokan dolgoznak és harcolnak a „régi” Mart megmentéséért. Pont a héten jelent meg a közösségi oldalukon az álláshirdetés, ahol új könyvelőt keresnek. Mint megtudtuk az „első” hónapban 100 millió forint feletti forgalmat realizáltak. Látszólag minden jel arra utalt, hogy újra elindult a szekér, de úgy néz ki még sok rög van az úton.

Folytatása következik!

Szilágyi László
kiadóvezető
VGF Szaklap

CégügyekMart

Letölthető

pdf fájl

A Budapest Környéki Törvényszék 10.Cspk.2/2018/24. számú végzése

Kapcsolódó