VGF&HKL szaklap

Mire jó a mobilklíma?

| |  663 | |

Mire jó a mobilklíma?

Mobilklímát használni csak ott érdemes, ahol a műszaki, vagy gazdasági lehetőségek nem engedik meg split rendszerű berendezések telepítését. A napokban az egyik cég két terméket visszahívott, mert a készülékek tűzveszélyesek. Nézzük át, mi a helyzet a mobilklímákkal.

Mint arról korábban hírt adtunk, a szóban forgó két mobilklíma-készülék a Sencor SAC MT1221CH, illetve SAC MT1222CH. A cég saját vizsgálata alapján jutott arra a megállapításra, hogy bizonyos műszaki feltételek mellett a szóban forgó termékek működése során, azok belső elektromos rendszerének károsodása lehetséges. A berendezések rendelkeznek jóváhagyott dokumentumokkal az EU piacán történő forgalmazáshoz, illetve CE jelölésekkel. A két terméket a gyártó visszaveszi, és az értékesítést beszünteti. természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden mobilklíma rossz, csak megfelelő kompromisszumokat kell kötni a használatuknál.

Manapság nem egyszerű klímaszerelőt találni, mert egy hónappal előre mindenki be van táblázva! Mivel a mobilklímák előtöltött berendezések, így nem szükséges felszerelésükhöz klímás végzettséggel rendelkező szakember. Ez az első, nagyon fontos érv, amely a mobilklímák felé tereli a vásárlókat. Gyors megoldás, lehűti a lakást, de kérdés, hogy milyen áron?

Szabadban elhelyezhető?

A mobil és split klímák között az alapvető különbség, hogy a split osztott rendszerű (kültéri, beltéri egység), míg a mobil megoldás osztatlan. Az általánosan használt mobilklímák jellemzője, hogy a berendezést a hűtendő helyiségben helyezik el, és egy az ablakba illesztett gégecsövön keresztül távolítják el a hőcsere során létrejött meleg levegőt a szobából. A keletkezett cseppvizet a berendezésben elhelyezett, úszókapcsolóval ellátott tartályban fogják fel. Az ilyen gépeknél az előállított hideg levegőért cserében vállalni kell a mobilklímákban lévő kompresszor zaját. A zavaró hatás kiküszöbölésére kínál megoldást a kültéren is elhelyezhető mobil klíma. A kondenzátorra csatlakoztatható gégecső szabadon áttehető a kezelt levegős oldalra, így a mobil klímát már nem kell feltétlenül a hűtendő helyiségben elhelyezni, hanem telepíthetjük például az erkélyre is, vagyis a berendezés zaja nem zavarja a szobában tartózkodókat. Az ilyen készülékek ellenállók az időjárás viszontagságaival szemben, elektromos szempontból IP44-es védettséggel rendelkeznek. Az általunk hűteni kívánt helyiségben csak egy esztétikus, állítható befúvórács jelenik meg, amelynek kezelőfelületén beállíthatók mindazon funkciók, amelyeket magán a mobilklímán is paraméterezhetünk (például üzemmód, hőmérsékletet, ventilátor-fordulatszám). Amennyiben a befúvórács kezelőfelületéig sem akarunk elmenni, úgy egy LCD kijelzős távirányítóval is lehet szabályozni a készüléket.

További előnye ennek a kültéri telepítési módnak, hogy ebben az esetben hűtött, friss levegőt fújunk be a helyiségbe. A készülék sajátossága, hogy hűtési üzemben nincs szükség kondenzvíz-elvezetésre, mert a készülék a keletkezett cseppvizet elpárologtatja, és – a beltéri telepítésnél a flexibilis levegővezetéken át – kifújja a szabadba.

Szakszerűség itt is szempont

A mobilklímák tekintetében a legnagyobb probléma a fokozott légzárású helyiségeknél jelentkezik, amelyeket lényegében úgy lehet elképzelni, mint egy nejlonzacskót; ha belefújok a zacskóba, egy darabig megy bele a levegő, de előbb-utóbb megtelik. Ugyanez igaz fordítva is; ha a zárt helyiségből fújom kifelé a levegőt, az egy idő után „elfogy”. A ventilátor nyomáskülönbséget hoz létre két térrész között, mely nyomáskülönbség (max. 1 kPa, relatíve nagyon kicsi) véges. Ha tehát bekapcsolunk egy mobilklímát egy zárt helyiségbe, és nincs rajta be- és kivezető „lyuk” egyszerre, akkor elkezdi kifelé fújni a kondenzátoron a levegőt, ami „elfogy”. Aki bent van a helyiségben, az ezt nem veszi észre, mert továbbra is tud lélegezni, de a mobilklíma erre már nem lesz képes. Ha kintre helyezem el a berendezést, onnan fújom be a hideget, előbb-utóbb „felpumpálom” a helyiséget, és nem megy be több levegő. Az utóbbi esetben a bent tartózkodók könnyebben észreveszik a problémát, mert nem jön a levegő, nem hűt a gép. Mindkét eset a mobilklíma tönkremenetelét okozza, oly módon, hogy a ventilátor lapátjai felmelegszenek a kifújt forró levegő hatására, és jelentős mértékben deformálódnak. Szélsőséges esetben még a borítást is kikezdi a hő. Az ilyen jellegű problémára nem érvényes a garancia, mert olyan a helyzet, mintha a mobilklíma egyik kivezetését lefojtották volna.

Jó mert mobilis…

A kezelési-használati útmutatóban – amelyet az esetek többségében nem olvasnak el, sőt rögtön eldobnak – leírják, hogy a helyiséget nem szabad bezárni, a megfelelő légutánpótlást biztosítani kell. Kérdés, hogy mekkora a megfelelő nyílás? Ha ránézünk a készülékre, egyszerűen megállapítható, hogy akkora, mint amekkora a készülék befúvó/szívó nyílása. Az ellennyílás megfelelő elhelyezése is fontos; ha kicsi a helyiség, akkor nem szabad pont szembe elhelyezni a beszívó/kifúvónyílással. Érdemes az átellenes oldalra tenni a túlnyomás-kibocsátó/levegő-beeresztő zsalut, ami véd az esőtől, szükség esetén azonnal kinyílik. Ez a „rákfenéje” a mobilklímáknak, és a szervizekben a legtöbb probléma az ilyen meghibásodásokból adódik.

Azt is mérlegelnünk kell, hogy mire való egy mobilklíma. Nagyon jó eszköz, ha jól használják. Le kell azt szögeznünk, hogy nem ez a klimatizálás csúcsa, sokkal inkább egy kényszer szülte megoldás. Kifejezetten a mobilitásra szolgál, azaz, ha nincs mód arra, hogy megbontsuk, véssük a falat, nem tudunk más berendezést olcsón, könnyen vagy akár tartósan elhelyezni, akkor segítség lehet a mobilklíma a megfelelő komfort elérése érdekében. Mindemellett a mobilklíma csökkenti a páratartalmat a helyiségben.

Összességében tehát elmondható, hogy a mobilklímáknak vannak ugyan hátrányai, de számos előnyük is van. Valljuk be, elsősorban kényszermegoldás, de a hétvégi házak, nyaralók hűtésére például kiváló, ugyanis használat után „elcsomagolható”, így biztosan nem kél lába, mint megannyi split társának, akik a téli hónapok portyázóinak esnek olykor-olykor áldozatul. De jó megoldást kínál óvodákban, iskolák napközijeiben, ahol nincs keret split klímák telepítésére. A mobilklímák telepítését szakember nélkül is meg lehet oldani, de soha ne feledkezzünk meg a megfelelő légutánpótlásról.

Klíma

Kapcsolódó