Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Klímaberendezések védelme

Mit talál a VGF&HKL júniusi lapszámában?

Hírek |

Egy klímaszerelő ma már nem lehet sikeres a pályáján anélkül, hogy ne legyen rálátása olyan szakmai kérdésekre, amelyek korábban a villanyszerelés tárgykörébe tartoztak. A VGF&HKL júniusi számából figyelmébe ajánljuk Dési Albert villamos igazságügyi szakértő, az MMK tagja cikkét, amelyben sorra veszi, miként védhetjük meg klímaberendezésinket a légköri eredetű villamos túlfeszültség, vagyis a közvetett, illetve közvetlen villámcsapás hatásaitól, és hogy miért van szükség épületgépész, illetve villamosipari szakember összehangolt működésére a szakszerű klímaszerelésben. Klímásoknak kötelező olvasmány!

Hírek |

A megfelelő karbantartásra szánt összeg mindig megtérül a hűtéstechnikában. Az elhanyagolt berendezések meghibásodott alkatrészeinek cseréje, javítása sokszorosa a szervizköltségeknek. Nem is beszélve a leállás okozta anyagi veszteségekről például egy hűtőházban.

Lefújták az idei Construmát

Hírek |

A vírushelyzet többszörösen is keresztülhúzta a 2021-es Construma csokor szervezőinek szándékát. Hosszabb ideje tartó bizonytalanság után eldőlt, hogy a vásárt, így a digitális Construmát is, idén egyáltalán nem rendezik meg. Jövő tavasszal találkozhatnak legközelebb a hazai építőipar, épületgépészet és lakberendezés csúcsrendezvényének kiállítói és látogatói a Hungexpo pavilonjaiban.

A ló hatása a hűtéstechnikára

Hírek |

Gyakran halljuk régi hűtős szakemberek szájából konferenciákon, előadásokon, vagy éppen a napi gyakorlatban a lóerő kifejezést. Az autóiparban ez megszokott, a gépészetben leginkább a villanymotorok teljesítményének kifejezésében találkozhatunk vele. Mit is jelent a lóerő?

Hírek |

A hűtőberendezések új típusú töltőközegei (F-gázok) ugyan egyre zöldebbek, de a velük való kereskedést és a felhasználásuk mikéntjét szigorú takarékossági előírások szabályozzák. A körforgásos gazdaság szellemében már megkezdődött a használt F-gázok tisztítás utáni újrafelhasználása. A lefejtett és regenerált hűtőközegek nem esnek a kvótaszabályozása hatálya alá, a velük való kereskedésnek pedig nagy lökést adhat az az online kereskedelmi platform, amely holnap mutatkozik be a szakmai nyilvánosság előtt.

TÁMOGATOTT CIKK

Helios innováció – kettős használatú hő- és füstelszívó tetőventilátorok

Hírek |

Minden gépészeti tervezésben valahol biztosan megjelenik a gazdaságosság kérdése, termékszinten és rendszerszinten is. Nincs ez másként a hő- és füstleszívó rendszerekkel ellátott épületek esetén sem, ahol a vészüzemen kívül „normál” szellőztetés is szükséges, gyakran előfordul, hogy a költségek csökkentése érdekében ugyanazzal a ventilátorral szeretnék ellátni mindkét feladatot.

TÁMOGATOTT CIKK

Az új ACO Solid Plusz zuhanyfolyóka

Meglepően egyszerű

Hírek |

Egyszerre szolgálja ki a felhasználók és a beépítő szakemberek legmagasabb szintű igényeit az ACO legújabb zuhanyfolyókája, a Solid Plusz. Egyszerű tisztíthatóság, egyszerű beépítés és funkcionalitás a legfontosabb jellemzői.

Klímaberendezések elektromos szakmai szemmel

Lapszámok 2021. január-február |

Egy klímaszerelőnek ma már elengedhetetlen a villanyszerelési alapok ismerete. Nem véletlen, hogy a vizsgaanyagok, vizsgasorok is számos olyan kérdést tartalmaznak, melyek elektromos ipari szakmai ismeretekre támaszkodnak. Nézzük át, milyen alapvető tudásra van szüksége ma egy klímásnak.

Az NTC a legjobb barátunk

Hírek |

Az NTC-k a gyakorlatban mindenki számára ismertek. használjuk, szereljük őket nap, mint nap, azonban kevésbé tudjuk, hogyan működnek, mik is valójában, és az érzékelésnek milyen buktatói lehetnek.

TÁMOGATOTT CIKK

Új SCHELL MODUS E mosdó csaptelep

Fókuszban a higiénia és a kedvező ár

Hírek |

A nyilvános szaniterhelyiségekben az érintés nélküli szenzoros szerelvények bizonyulnak a legjobb intézkedésnek a saját egészségünk védelme érdekében. A WHO is megerősítette, hogy a kórokozók 80%-a kezünkön keresztül terjed. Jelenleg a nyilvános és félnyilvános létesítményekben az üzemeltetőknek fokozottabb követelményekkel kell szembe nézniük a felhasználói higiénia terén – elsősorban a szükséges beruházási költségek tekintetében, mint például az érintés nélküli szerelvények. Mindezen szempontok figyelembevételével a Schell, a nyilvános és félnyilvános szaniterhelyiségek szerelvényeinek és megoldásainak specialistájaként, kifejlesztett egy új, kedvező árú elektronikus termékcsaládot: a „Modus E”-t.

Célt ért a közös kiállás

Már szellőzési rendszerre is kérhető az állami támogatás

Hírek |

A családok otthonteremtésével összefüggő egyes rendeletek módosításáról döntött a kormány. Ennek eredményeként bekerült a támogatható beruházások körébe a szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje. Új elemként megjelent a rendeletben a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésének támogatása is.

TÁMOGATOTT CIKK

Praktikus Testo okosműszerek megújult kínálattal

Hírek |

A karbantartó és szerelő szakemberek megannyi műszert használnak munkájuk során. A használt eszközök között találhatunk professzionális célműszereket, multifunkciós eszközöket és kiegészítő műszereket is. Ennek egyszerű oka, hogy nem minden felhasználás esetén érdemes a legnagyobb tudású és legkiemelkedőbb pontosságú műszert választani, gyakran a legjobb választás egy kisebb tudású, de akár jól kombinálható kiegészítő műszer.

Megszűnt a FŐKÉTÜSZ szerződése, helyette a katasztrófavédelem ellenőriz

Hírek |

A FŐKÉTÜSZ Nonprofit Kft. Fővárosi Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződése 2021. április 30-ával megszűnt. Május 1-től tehát a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a fővárosban a lakossági kéményseprőipari közszolgáltatást, ezzel tovább bővül a katasztrófavédelem kéményseprési ellátási területe.

Virtuális ISH

Összesen 373 vállalat mutatta be termékeit az ágazat legnagyobb nemzetközi vásárán

Hírek |

Zöldfordulat a fűtéstechnikában, egészséges légellátás és tiszta, higiénikus fürdőszoba – ezekre a társadalmi, politikai és gazdasági jelentőségű témákra irányította rá a figyelmet a világ legnagyobb épületgépészeti szakkiállítása, a járványhelyzet miatt idén csak az online térben megrendezett frankfurti ISH. Az alábbiakban a szervezők záróközleményét ismertetjük.

Örök téma marad a higiénia

Megjelent a májusi lapszám

Hírek |

A higiéniának központi szerepe van életünkben, de talán soha nem volt annyira időszerű felhívni rá a figyelmet, mint napjainkban. Újra és újra. Ezt tettük már tavaly ilyenkor is, amikor az infrás csaptelepekről készítettünk összehasonlító táblázatot, és ezt tesszük most is, amikor újra elővesszük ezt a témát.

Hírek |

Sokak számára ismert, hogy 2021. január 1-jétől a korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti képzések már nem indulnak, a folyamatban lévő képzések szakmai vizsgáit pedig legkésőbb 2022. december 31-ig kell teljesítenie a képzésben már résztvevőknek. De egyes helyeken még van becsatlakozási lehetőség az épületgépészet területén.

TÁMOGATOTT CIKK

Higiénikus WC: Az érintésmentes Viega működtetőlap

Visign for Style 25 sensitive

Hírek |

A szigorúbb higiéniai követelmények különösen megváltoztatták a napi használatban lévő termékekről alkotott véleményünket. A Viega egy olyan megoldást kínál, amely a higiéniai funkcionalitás és a formatervezés minőségének tökéletes kombinációját kínálja a WC működtetőlapok területén. Az új Visign for Style 25 sensitive WC működtetőlappal úgy indíthat öblítést, hogy a kezét a szükséges öblítési funkció elé helyezi. Mivel bőrének nem kell a felülethez érnie így a kórokozók távol maradnak.

Új energiacímkéket hozott a március

Hírek |

Március elsejétől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az okosotthonokat tanulni kell

Hírek |

Manapság rengeteg szó esik az okosotthonokról. De pontosan mit is takar mindez? Öntanuló termosztátot? Fényre sötétedő árnyékolást? Világításvezérlést? Vagy mindezek összességét?

Miért érdemes drágább zuhanyfolyókát választani? I.

Hírek |

Egyre nagyobb választék található zuhanyfolyókákból a szaküzletekben. A választék mellett az árak is széles skálán mozognak. De vajon mi okozza az egyes termékek között olykor jelentős árkülönbséget? Megéri a drágább terméket választani? A válaszunk ez utóbbi kérdésre a határozott igen, az alábbiakban ki is fejtjük, miért érdemes egy picivel többet beruházni a jó minőségű zuhanyfolyókára. Kétrészes cikksorozatunk első darabját olvashatják.

Csőtermosztátok a gyakorlatban

Hírek |

Nem a legpontosabb szabályozási eszköz, de az egyszerűbb céloknak megfelelő. Például segíthet, hogy ne fűtsük túl a rendszert, illetve megfelelő hőmérséklet hatására beinduljon a keringtetés.

Hírek |

Régebbi, atmoszférikus kazánok hőcserélőjénél gyakran találkozhatunk a „ledugulás” jelenségével. Elsősorban a karbantartás hiánya a felelős, de a kialakult szennyeződéseket a por mellett a kondenzáció is okozhatja.

TÁMOGATOTT CIKK

Idő- és mozdulattanulmány – BSRIA riportösszegzés

Hagyományos csővezetékszerelési módszer összehasonlítása a Viega Megapress technológiával

Hírek |

A press csatlakozási technológia fejlődése és újításai révén egyre inkább alkalmazott csatlakozási módszer a csúcskategóriás lakóépületeken, a szállodákon és az egészségügyi létesítményeken át a világörökségi épületekig.

Haladék a nulla energiaigényű épületeknek

Hírek |

Eredetileg idén januártól már csak közel nulla energiaigényű, „BB” energetikai besorolású új építésű épület nyerhetett volna használatba vételi engedélyt Magyarországon. Egy rendeletmódosítás értelmében az előírást csak 2021. június 30-a után kell alkalmazni. A 25 százalékos megújulóenergia-részarány kiváltható lesz magasabb energiahatékonysággal is.

Hírek |

Érvényes vállalkozói szerződés nélkül – persze egyéb feltételek is vannak – nem igényelhető a gyermekes családok lakásfelújítási támogatása. Kiadónk építőiparban jártas jogászaival karöltve készítettünk egy olyan szerződésmintát, amely Önnek is segíthet, hogy a tudásunk szerinti legjobb szövegezésű, a vonatkozó kormányrendeletnek mindenben megfelelő kontraktust írja alá. Szerződésmintánk a hozzá tartozó, épületgépészeti munkákra vonatkozó melléklettel kiegészítve ingyen letölthető és szabadon felhasználható!

Passzív hűtés? Működhet!

Hírek |

A páratartalom, a kondenzvíz elvezetése, a lakás hűtésének korlátai fontos szempontok, ezért a passzív hűtés alkalmazása mind tervezői, mind kivitelezői oldalon nagy odafigyelést igényel.

Számolja ki velünk, mekkora lakásfelújítási támogatásra számíthat!

Hírek |

Legfeljebb hárommillió forint, az anyagköltség és a vállalkozási díj fele – a legtöbbek fejében ez a kulcsmondata a januárban startoló támogatási rendszernek, amellyel a gyermeket nevelő családok lakásfelújítását segíti az állam. Ez valóban jól hangzik, de nem teljesen így van. Ha ugyanis a két költségelem nincs megfelelő egyensúlyban, nem kaphatjuk meg a kiadások felét, csak annál kevesebbet. Kalkulátorunk megmutatja, mire is számíthatunk!

Cserépkályha és gázfűtés

Hírek |

E kettő berendezés együttes említése kapcsán a gyakorlott szerelőnek a Héra jut eszébe. Egy konvektor égősora, gázszelepe biztosítja a fűtéshez szükséges energiát.

Hírek |

Az építkezők és lakásfelújítók gyakran nem tudják, milyen irányba induljanak el, ha energetikai beruházásról van szó. A magánszemélyek és a kisvállalkozások ebben kérhetik a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) szakembereinek ingyenes tanácsait. Tervezést, kivitelezést, energiatanúsítást és ehhez hasonló munkát nem vállalnak, viszont segítenek megtalálni a felmerülő problémák lehetséges megoldásait.

Lapszámok 2021. március |

A kondenzációs gázkészülék-technológia következő szintje a hibridkazán-technológia lesz. A fél évvel eltolt rendeletnek köszönhetően, új korszaka kezdődhet a kádár kockáknak és a meglévő épületeknek. A hibrid technológia az a tökéletes megoldás meglévő épületek készülékcseréjéhez, ami nálunk az utóbbi tíz évben egyáltalán meg nem honosodott műszaki megoldás, amikor a meglévő, vagy felújított fűtési rendszerre egyszerre csatlakozik egy levegő-vizes hőszivattyú és egy kondenzációs kazán, ahol a gáz és a külső levegő előnyeit használjuk fel az épületfűtésére.

Fűtési víz kezelése

Hírek |

Egy igen érdekes téma a fűtési víz kezelése az épületgépészeti gyakorlatban. Elmondható, hogy nincs egységes vélemény a módszerek tekintetében. Sótalanítás vagy vegyszeres kezelés? Ez az egyik nagy dilemma. Mindkét módszernek van létjogosultsága. Léteznek ajánlások, milyen legyen a vízkeménység, a fajlagos vezetőképesség. Háztartási rendszereknél azonban ezeket a paramétereket az esetek döntő többségében nem ellenőrzik.

Hírek |

Januártól egy jelentős felújításon vagy bővítésen átesett lakóingatlannak be kell érnie évi 76 kWh energiával éves szinten, és olyan fűtési, hűtési rendszerrel kell rendelkeznie, amely alkalmas a helyiségenkénti szabályozásra. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a jogszabály-módosítás, ami nem sokkal az év vége előtt jelent meg a Magyar Közlönyben.

Változott a sokat emlegetett TNM-rendelet is, tisztázták benne a gépi szellőztetésre vonatkozó követelményeket

Hírek |

Újabb egy évvel tolta ki kormány a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírásokat, így 2022 június 30-ig haladékot kaptak az építtetők és a beruházók a követelmények teljesítése alól. Eldőlt a „nagy szellőztetésvita” is, a vonatkozó TNM rendelet módosításával világossá vált, hogy nem kötelező szabályozott működésű hővisszanyerős vagy központi elszívásos szellőztetőrendszer kiépítése minden új épületben, ahol viszont van ilyen, ott az ablaknyitást nem vehetik figyelembe az előírt frisslevegő-utánpótlás biztosítására.