Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2021-ben

| |  417 |

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2021-ben

Örömünkre, vezet az új technológiák, megoldások iránti érdeklődés, és egyre többen felismerik, hogy a zsebünkben lapuló, mindig kéznél levő okostelefon nemcsak a szokásos kommunikációs és szórakoztató funkciókra alkalmas, de kiváló eszköz lehet a mindennapi munka segítésére is.

Ezt jelzi a 2019 végén indult Appajánló sorozatunk növekvő olvasottsága. 2021 nyarán végeztünk egy kis felmérést; a szakmabeliek milyen arányban tekintenek „másképp” a telefonjukra. Kiderült; sokan még idegenkednek, de már egyre többen használnak valamilyen applikációt a munkavégzésük során.

1. Passzív hűtés? Működhet!

A passzív hűtés alkalmazása mind tervezői, mind kivitelezői oldalon nagy odafigyelést igényel. A páratartalom, a kondenzvíz elvezetése, a lakás hűtésének korlátai fontos szempontok, melyekre oda kell figyelni.
2021. május

2. Mérjünk zajt!

Appajánló
Egyre több gyártó hirdeti berendezéseit az alacsony zaj, a „csendes” működés kihangsúlyozásával. De hogy mennyi is az a valahány decibel, és ez hogyan függ a telepítés körülményeitől (a felszerelés módja, a helyiség akusztikája, más gépek zaja stb.), sokszor csak méréssel deríthető ki. Természetesen van, amikor elengedhetetlen a professzionális zajszintmérő műszer használata (és tegyük hozzá: némi képzettség, gyakorlat a témában), de sokszor elegendő, ha kéznél van egy egyszerű ellenőrző mérőeszköz.
2021. június

3. Hibridizmus

A kondenzációs gázkészülék-technológia következő szintje a hibridkazán-technológia lesz. A fél évvel eltolt rendeletnek köszönhetően, új korszaka kezdődhet a kádár kockáknak és a meglévő épületeknek. A hibrid technológia az a tökéletes megoldás meglévő épületek készülékcseréjéhez, ami nálunk az utóbbi tíz évben egyáltalán meg nem honosodott műszaki megoldás, amikor a meglévő, vagy felújított fűtési rendszerre egyszerre csatlakozik egy levegő-vizes hőszivattyú és egy kondenzációs kazán, ahol a gáz és a külső levegő előnyeit használjuk fel az épületfűtésére.
2021. március

4. Hajlítsunk!

Appajánló
Az épületgépészeti gyakorlatban leginkább csöveket hajlítunk, melyhez megvannak a bevált eszközeink, módszereink. Annyit mérünk, számolunk, amennyit kell, és a legtöbb esetben nincs gondunk a kívánt geometria kialakításával. Olykor nem csak kör keresztmetszetű munkadarabbal kell dolgoznunk, és az anyag minőségétől, állapotától, a hajlítás szögétől és sebességétől függően előfordulhat, hogy visszarugózási tényezőt, rövidülési tényezőt, hosszt, nyúlást stb. kell kalkulálnunk. Könnyen lehet, hogy ilyenkor is ott lapul a zsebünkben a segítség; vegyünk elő egy hajlítósegéd-appot!
2021. május

5. Hőcserélők tisztítása

A klímaberendezéseket rendszeresen ki kell tisztítani, különben nem működnek megfelelően. Az elkoszolódott elpárologtató lecsökkenti a hűtőteljesítményt, a szennyezett kondenzátor nem képes leadni a kiszivattyúzott hőmennyiséget. A klímatechnika, a berendezések fejlődésével párhuzamosan a tisztító berendezések is komoly evolúciós változáson mentek át. Most egy modern berendezés működését fogjuk bemutatni.
2021. január-február

6. Üzemeltetők, figyelem!

Energiamegtakarítási lehetőségek a fűtési rendszerek kialakításában
Amikor az energiamegtakarítás kerül szóba egy fűtési rendszer esetében, akkor mindig a hőtermelő berendezés fogyasztáscsökkentésére gondolunk. Valóban, itt jelentkezhet a legnagyobb megtakarítás, azonban apróbb eredményeket a kiegészítő rendszerek energiacsökkentésével is elérhetünk, és sok kicsi sokra megy alapon az éves megtakarítás jelentős lehet. Nézzük meg a szivattyúk villamos fogyasztásának költségcsökkentési lehetőségeit hidraulikus, mechanikai, és elektrotechnikai szempontból.
2021. június

7. Légcsatorna-méretezés

Appajánló
Duct Calculator Elite névre hallgat mostani appajánlónk tárgya, amely a hűtő-, klíma-, légtechnikai szakemberek mindennapi munkáját hivatott egyszerűsíteni. Az alkalmazás lehetővé teszi a légcsatorna-méretek, áramlási sebességek, nyomásesések gyors számítását.
2021. július-augusztus

8. Jönnek a hidrogénkazánok?

Radikális változásokat hozhat a fűtéstechnikában a zöld energiaforrásokra való áttérés. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrégiben egy 400 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki annak érdekében, hogy 2050-re elérhetővé váljon a klímasemlegesség. Köztük néhány mellbevágó is akad, például, hogy 2025-től tiltsák be a tisztán gázüzemű fűtőberendezések forgalmazását. A gázszerelők munkája ettől még nem kerül veszélybe.
2021. július-augusztus

9. Fűtési víz kezelése

Sótalanítás és vegyszeres kezelés
A fűtési víz kezelésének témaköre meglehetősen szerteágazó. Vannak, akik a vegyszeres kezelés mellett teszik le a voksukat, mások a fűtővíz sótalanítására esküsznek. Mindkét módszer mellett, és ellen is lehet felhozni érveket. Tény ugyanakkor, vízkezelésre szükség van, éppen ezért most mindkét módszert részrehajlás nélkül vesszük górcső alá.
2021. április

10. Huzatmentes klímatechnológia

A modern klimatizálás egyik fő célja a helyiségek megfelelő komfortszintjének biztosítása, melynek nagyszerű eszközei a huzatmentes technológiával felszerelt gépek. Ezen berendezések burkolatán és lamelláin található mikrofuratoknak köszönhetően lehetőség nyílik az észrevétlen, elárasztásos jellegű légbefúvásra. Természetesen fontos az elején leszögeznünk, hogy ez a funkció kizárólag hűtési üzemben elérhető.
2021. május

Legyen Ön is előfizetőnk!

Lapunk nem létezhet előfizetők nélkül, ezért fontos, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes épületgépészt, víz-, gáz-, fűtés-, hűtő-, klíma-, légtechnika-szerelőt tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VGF&HKL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét! Az éves előfizetés díja 8990 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 899 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS →

VGF&HKL szaklap

Kapcsolódó